Dreka pasohet nga ëmbëlsira: Tortë me hurma dhe arra
Hurmat janë ndoshta fruti më i ëmbël i natyrës. E rritur tradicionalisht në Irak, Afrikën e Veriut dhe Marok, ky frut përmendet më shumë se 50 herë në Bibël dhe rreth 20 herë në Kuran. Hurmat kanë një vlerë ushqyese vërtet mbresëlënëse. Shumica e kalorive të hurmës vijnë nga përbërja e saj e karbohidrateve dhe një pjesë shumë e vogël nga proteinat. Sasia e yndyrës është krejtësisht e papërfillshme.
Këto fruta të thata janë pjesë e pandashme e kuzhinës tradicionale të Lindjes së Mesme, por shpesh përdoren edhe në përgatitjen e ëmbëlsirave mesdhetare. Ato përshtaten lehtësisht me dietën e përditshme, mund të gjenden si përbërës kryesor në shumë receta të ëmbla dhe pije të shëndetshme.
Përbërësit:
- 100 gr hurma
- 250g arra të prera
- 100g rrush të thatë
- 3 vezë
- 250g sheqer
- 4 lugë miell
– 1 qese pluhur për pjekje
përgatitja:
Në një tas më të thellë, tundni vezët mirë së bashku me sheqerin. Pastaj shtoni miellin dhe pluhurin pjekës. Përziejeni mirë për të marrë një përzierje homogjene.
Qëroni një kungull, grijeni atë dhe copëtoni atë në copa të vogla. Prisni arrat e qëruara, por në copa më të mëdha dhe përziejini ato me hurmat në një enë.
Gradualisht shtoni përzierjen e frutave në përzierjen e vezëve dhe miellit për t'u shpërndarë mirë në brumë.
Tortën e derdhim në një formë më të thellë dhe e pjekim në furrë të parangrohur në 180 gradë.
Ju bëftë mirë!