Pas mbështetjes në Senat me 52 vota pro dhe 48 kundër: Amy Connie Barrett betohet si gjyqtare e Gjykatës Supreme të SHBA

Foto: EPA-EFE / Ken Cedeno / Pishinë

Amy Connie Barrett është betuar si gjyqtare në Gjykatën e Lartë të SHBA pasi Senati konfirmoi emërimin e saj me 52 vota pro dhe 48 kundër..

Senatorja Republikane Susan Collins e Maine është e vetmja që u bashkua me të gjithë demokratët në Senat, duke votuar kundër emërimit të Barrett. Ajo tha se nuk mund të votojë për Barrett, duke pasur parasysh sa afër ishin zgjedhjet e ardhshme presidenciale. Asnjë drejtësi tjetër e Gjykatës Supreme të SHBA nuk është konfirmuar në 150 vitet e fundit pa fituar një votë të vetme të partisë së pakicës..

Barrett është gjykatësi i tretë në gjykatën nëntë anëtarëshe, i emëruar nga Presidenti i SHBA Donald Trump, dhe zhvendos ndjeshëm ekuilibrin ideologjik drejt shumicës konservatore prej gjashtë në tre.

Kandidati i Trump, i cili plotëson vendet bosh për vdekjen e Ruth Bader Ginsberg, hap potencialisht epokën e re të vendimeve për abort, faturë më të arritshme të kujdesit shëndetësor të njohur si Obamacare,.

- Kjo është një ditë me rëndësi të madhe për Amerikën, tha Trump në ceremoninë e betimit, e cila u ndoq nga rreth 200 të ftuar.

Barrett tha se përmes "procesit rigoroz të konfirmimit" ajo kishte mësuar se "është detyra e gjykatësit të kundërshtojë preferencat e saj politike". Ajo u zotua të punojë "e patrembur dhe e paanshme".

Video e ditës