Tetë muaj pas aksidentit të autobusit në Bullgari: Çështja “Besa Trans” është larg zgjidhjes

aksident besa trans shkup (1)
Selia e Besa Trans / Foto: Free Press - Dragan Mitreski

Hetimi i Prokuroria Publike и Prokuroria për ndjekjen penale të krimit të organizuar për aksidentin në të cilin Bullgaria më 23 nëntor 2021 vdiqën 45 pasagjerë në autobusin e “Besa Trans” vazhdon ende. Kjo çështje është vënë në pah këto ditë pasi në rajon kanë ndodhur disa aksidente të ngjashme trafiku me autobusë ku humbën jetën disa persona në Kroaci dhe Bullgari.

Ende mepo heton se si ky autobus në "Besa Trance" ka kaluar dhjetëra herë kufirin shtetëror pa dokumentacion të rregullt. Po ashtu nën hetim është se stacioni i kontrollit teknik “Via Komerc” në Saraj, ku autobusi “Besa Trans” i është nënshtruar kontrollit teknik, ka funksionuar me një sërë parregullsish.

Ndryshe, FrNga tetori 2020 deri më 23 nëntor 2021, autobusi “Besa Trans” është larguar nga vendi mbi 120 herë përmes disa pikave kufitare me dokumente të falsifikuara.

Prokuroria Publike vazhdimisht i është përgjigjur këtij rasti se pas verifikimit të të gjitha fakteve dhe rrethanave do të merret vendim i prokurorit publik.

Në maj të këtij viti, Prokuroria Themelore Publike për Ndjekjen e Krimit të Organizuar dhe Korrupsionit, e udhëhequr nga Vilma Ruskovska, hapi procedurë para hetimore lidhur me trajtimin e Ministrisë së Punëve të Brendshme lidhur me zgjidhjen e kontrollit teknik të “Via Komerc” stacioni ku u krye servisi i autobusit “Besa Trans”, i cili u dogj në Bullgari.

Prokuroria po heton pse vendimi për ndalim të përkohshëm të punës në stacionin e kontrollit teknik “Via Komerz”, ku është kontrolluar për herë të fundit autobusi “Besa Trans”, është mbajtur me muaj në sirtar në Ministrinë e Punëve të Brendshme.

Stacioni "Via Komerc" u mbyll menjëherë pas tragjedisë në Bullgari, megjithëse mangësitë në punë u zbuluan më shumë se tre muaj më parë. Vendimi për ndalim pune është nënshkruar nga ministri i Punëve të Brendshme, Oliver Spasovski, më 26 nëntor 2021, tri ditë pas aksidentit të autobusit “Besa Trans” në Bullgari. “Via Komerc” ndërkohë vazhdon të funksionojë, por me një emër tjetër.

Deri më tani, JO ka bërë të ditur vetëm se rasti është në procedurë para-hetimore.

Video e ditës