Pas një sërë reagimesh, KOM njoftoi: Konfirmohet pika se “institucionet janë peng i ideologëve gjinorë”.

Katedralja e Shën Klementit të Ohrit / Foto: Free Press.
Katedralja e Shën Klementit të Ohrit / Foto: Free Press.

Pas reagimeve të djeshme të Platforma për Barazi Gjinore dhe Ministria e Punës dhe Politikës Sociale lidhur me forumin e mbajtur në Strumicë me temën “Pse jo për edukim seksual në shkolla”, Kisha Ortodokse Maqedonase i dërgoi letër ministrit. Jovanka Trençevska në të cilën Vikari peshkop Jakov Stobiski thekson se konfirmohet pika e tij nga forumi, përkatësisht se “institucionet janë bërë peng i ideologëve gjinorë”.

Rrugën e atyre ideologëve e hapi paraardhësja juaj, Mila Carovska, e cila arriti të depërtojë në të gjitha poret e shtetit dhe si rrjedhojë, tani kemi krijimin e zgjidhjeve ligjore ekskluzivisht nga aktivistët, pa dëgjuar vullnetin e shumicës së Njerezit. Rrjedhimisht, duket se Ministria po dështon t'i japë prioritet promovimit të të drejtave të të gjithë qytetarëve, thuhet në letër.

KKK pyet nëse Ministria ka organizuar debate për zgjidhjen ligjore dhe ka qenë transparente për to, pse atëherë nuk ka pasur palë kundërshtare në ato debate, disa prej të cilave nuk pajtohen me miratimin e Ligjit për Barazi Gjinore.

Apo ishin ato “debate” në thelb monologë të njëanshëm? A keni tentuar të ftoni persona dhe organizata që përfaqësojnë një këndvështrim tjetër, në mënyrë që ju si drejtues serioz dhe i përgjegjshëm i Ministrisë, pasi i keni dëgjuar të dyja palët, të merrni vendimin e duhur?”, shtuan nga KOM.

Sipas tyre, reagimi i qytetarëve në tribunë tregon se MTSP nuk i ka lënë vend të vërtetës dhe se nuk ka përmirësim, por vetëm regres dhe regres të zgjidhjes ligjore.

Në letër përmendet edhe ish-ministrja Mila Tsarovska, për të cilën thonë se ka arritur të “lënë” ideologët gjinorë të depërtojnë në çdo pore të shtetit, gjë që ka rezultuar në krijimin e zgjidhjeve ligjore ekskluzivisht nga aktivistët, pa vullnetin e shumicës.

Nëse nuk i keni kushtuar vëmendjen e duhur forumit dhe e keni shkruar këtë tekst vetëm duke hamendësuar atë që kemi thënë në të, unë jam në dispozicion t'ju dërgoj të gjitha lidhjet përkatëse për shqyrtim. Por ajo që është edhe më bindëse që nuk kam gabuar në interpretim është vetë postimi juaj, gjysma e të cilit është një shpjegim se seksi dhe gjinia janë dy gjëra të ndryshme, se një burrë me gjini mashkullore mund të jetë edhe grua dhe se të gjitha “stereotipet” që e mohojnë, duhet të zhduken. Sidoqoftë, duke qenë se ideologjia gjinore bazohet në thelb në argumente të paqëndrueshme dhe kontradiktore, autori i postimit gjithashtu nuk arriti të kuptonte se po bënte një gabim fatal, duke hedhur poshtë tezën e tij. Gjegjësisht, autori shpjegon se "karakteristikat biologjike dhe fiziologjike i përcaktojnë burrat dhe gratë", duke treguar kështu qartë se çfarë është një burrë dhe çfarë është një grua dhe se nëse dikush nuk posedon karakteristikat e duhura gjinore, pavarësisht se si ndihet, ai nuk mund të jetë një burrë, domethënë. grua, thotë vikaripeshkvi Jakov Stobiski.

Ai shton se edukimi seksual në shkolla është një temë diskutimi në të cilën prindërit duhet të marrin pjesë në mënyrë aktive dhe për ta prezantuar atë duhet të krijoni një konsensus të gjerë shoqëror.

Përndryshe, çdo imponim është një sulm i drejtpërdrejtë ndaj lirisë dhe të drejtës së garantuar me kushtetutë të prindërve për të vendosur se si të rrisin dhe edukojnë fëmijët e tyre. Nga manualet, të cilat janë në dispozicion të publikut, deri më tani kemi vërejtur se fëmijëve u sugjerohet se mund të fillojnë marrëdhënie seksuale në çdo moshë dhe të eksperimentojnë me partnerët seksualë, kështu që ka nevojë të testohen për sëmundjet seksualisht të transmetueshme. Kjo nuk hyn aspak në kategorinë e “sjelljes së përgjegjshme”, për të cilën ju pretendoni se do të jetë fryt i edukimit gjithëpërfshirës seksual, thuhet në letër.

Sipas tij, qëndrimet për identitetet gjinore që "Një burrë mund të lindë një grua, dhe një grua mund të ketë një penis", janë të dëmshme dhe zhgënjyese për shëndetin psikofizik të fëmijëve.

Së fundi, përpjekjet për të më ndaluar të shpreh pikëpamjet e mia, të mbështetura me prova dhe për të nxirë karakterin tim në mënyrë manipulative nga aktivistët që hartuan tekstin tuaj, përfaqëson diskriminim në baza fetare dhe censurë të fjalës së lirë, që unë dhe të gjithë qytetarët e Maqedonisë, është. na garantohet me Kushtetutë. Shpresoj se do të pajtohemi që një institucion serioz qeveritar të mos lejojë një gjë të tillë në një vend ku sundon demokracia, përfundon Vikaripeshkvi Jakov Stobiski në letrën e tij drejtuar ministres Trençevska.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës