Pas përdorimit intensiv, një e treta e armëve perëndimore që i janë dhënë Ukrainës, bëhen të paaftë përgjithmonë!

Artileria ukrainase EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Një e treta e 350 obuseve perëndimore të transportuara në Kiev u bënë të paaftë përgjithmonë. Mosfunksionimet shoqërohen me punë tepër intensive, sepse artileria e Forcave të Armatosura të Ukrainës qëllon 2-4 mijë predha në ditë, shkruan New York Times në artikullin e saj të madh.

“Çdo ditë, trupat ukrainase qëllojnë mijëra fishekë në objektivat ruse, duke shkatërruar artilerinë e furnizuar nga Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e saj, por këto armë prishen pas muajsh të tërë përdorimi intensiv ose dëmtohen në betejat e ashpra, dhe dhjetëra nga këto artileri kanë është tërhequr nga fusha e betejës për riparim, pohojnë autoritetet amerikane dhe ukrainase.

Artileria e Ukrainës EPA-EFE/

Sipas New York Times, një e treta e 350 obuseve të dhuruara në Kiev deri më tani nuk janë funksionale, sipas zyrtarëve të mbrojtjes amerikane të njohur me nevojat e mbrojtjes së Ukrainës.

Kështu, zëvendësimi i tubave të obusit u bë prioritet për komandën evropiane të Pentagonit, pasi ushtarët që përdorin këto obusa në terren nuk janë të trajnuar për ta bërë këtë, ndaj SHBA-së iu desh të krijonte një bazë riparimi në Poloni.

Artileria e Ukrainës EPA-EFE/

New York Times pretendon se artileritë nga Perëndimi erdhën si shpëtim në momentin e duhur për ushtarët ukrainas, kur u mbaruan municionet për obuset e mbetura nga Bashkimi Sovjetik, dhe tani furnizimi me municione nga Perëndimi është bërë vendimtare.

Kur u krijua baza e riparimit në Poloni, nuk u fol fare për të. Riparimet kanë filluar muajt e fundit, ndërkohë që gjendja e vërtetë e armëve ukrainase është aktualisht një sekret midis zyrtarëve amerikanë, të cilët refuzojnë të flasin për gjendjen e vërtetë të rezervave të armëve dhe municioneve.

Kur municionet për topat e epokës sovjetike të Ukrainës, të cilat lëshojnë predha 152 mm, mbaruan menjëherë pas pushtimit, standardi i obusit 155 mm për ushtritë e NATO-s u bë një nga armët më të rëndësishme të Ukrainës.

Artileria e Ukrainës EPA-EFE/

.
Pentagoni ka dërguar 142 aviatorë M777 në Ukrainë, të mjaftueshme për të pajisur rreth tetë batalione, sipas raportit të fundit për ndihmën ushtarake të SHBA-së për Ukrainën. Trupat ukrainase i kanë përdorur ato për të sulmuar, për të shënjestruar postet komanduese me një numër të vogël municionesh të drejtuara me saktësi, madje edhe për të vendosur fusha të vogla të minuara antitank.

Artileria e Ukrainës EPA-EFE/

Shtetet e Bashkuara kanë dorëzuar qindra mijëra granata 155 mm në Ukrainë dhe janë zotuar të ofrojnë gati një milion granata nga inventari i saj dhe industria private.

Pasi obusi i dëmtuar të mbërrijë në Poloni, ekipet e mirëmbajtjes mund të zëvendësojnë tytat e dëmtuara dhe të kryejnë riparime të tjera. Zyrtarët ukrainas kanë kërkuar që objektet e mirëmbajtjes dhe riparimit të armëve të vendosen më afër vijës së frontit në mënyrë që armët të kthehen në luftime sa më shpejt të jetë e mundur.

Puna e Howitzer mbikëqyret nga Komanda Evropiane e SHBA-së në Shtutgart, Gjermani, por së shpejti mund të bjerë nën një komandë të re që do të fokusohet në trajnimin dhe pajisjen e trupave ukrainase.

Artileria e Ukrainës EPA-EFE/

Natyra e dueleve të artilerisë, në të cilat njësitë ukrainase qëllojnë shpesh nga rreze tejet të gjata për të prishur kundërsulmet ruse, i bën një tendosje shtesë obusit. Ngarkesat më të mëdha të shtytësit që kërkohen për këtë prodhojnë shumë më shumë nxehtësi dhe çojnë në konsumim më të shpejtë të tytës në armën e artilerisë.

Aktualisht, forcat ukrainase gjuajnë 2.000 deri në 4.000 predha artilerie në ditë, një numër që shpesh tejkalohet nga rusët. Me kalimin e kohës, ai ritëm krijoi probleme për ushtarët ukrainas që përdornin obusët M777, të tilla si predha që nuk udhëtonin aq larg ose aq saktë, thanë ekspertët ushtarakë për New York Times.

Video e ditës