Platforma për Barazi Gjinore reagon: Një tjetër femicid për shkak të mosveprimit të institucioneve

Foto: MIA

I tmerruar nga rasti i fundit i femicid, kur një grua u vra me thikë në KoçanEdhe pse paraprakisht ka denoncuar autorin për shantazh dhe ka kërkuar mbrojtje, Platforma për Barazi Gjinore dyshon se institucionet nuk kanë vepruar sipas kompetencave të tyre dhe kërkon që të përcaktohet përgjegjësia.

– Jo, nuk po flasim për një ngjarje të pakëndshme apo tragjike, siç raportojnë disa media, por po flasim për vrasje, femicide, e cila duhet të cilësohet dhe të paraqitet në publik si e tillë. Sepse nuk është as rast tragjik, as ngjarje fatkeqe, por vrasja e një gruaje – femicide dhe është lloji më i rëndë i dhunës me bazë gjinore. A kanë vepruar institucionet? Është e qartë se viktima nuk ka marrë mbrojtjen adekuate dhe se sistemi i mbrojtjes ka dështuar, sidomos për shkak se kemi parë se është raportuar disa herë nga viktima. Marrëdhënia mes të dyshuarit dhe viktimës në këtë rast nuk është aspak e rëndësishme sepse bëhet fjalë për dhunë në baza gjinore. Kjo me të vërtetë ngre dyshime nëse institucionet kanë vepruar në mënyrë të duhur dhe me kujdesin e duhur dhe nëse kallëzimet e paraqitura nga viktima janë trajtuar si raporte të dhunës me bazë gjinore dhe nëse janë marrë të gjitha masat e duhura, si nga policia, për shkak se viktima ka raportuar. policisë, si dhe prokurorisë, por edhe qendrës për çështje sociale, si institucione që duhet të mbrojnë viktimat e dhunës me bazë gjinore, përgjigjet Platforma për Barazi Gjinore.

Nga aty theksojnë rastin e një muaji më parë në Kumanovë, një femicide me dy viktima të cilat po ashtu kanë raportuar disa herë dhunë, por në atë rast institucionet nuk kanë reaguar me vëmendjen e duhur, në kohë dhe sipas kompetencave të tyre.

- E gjithë kjo tregon se niveli i ndërgjegjësimit dhe i njohurive është ende i ulët dhe se ekziston nevoja reale që të rriten kapacitetet e institucioneve për të vepruar në këto raste, sepse femicidi po përsëritet dhe ne nuk duhet të përballemi më në të ardhmen me këtë problem. . Dhe ky rast konfirmon dijeninë se të gjitha përpjekjet për përballimin e këtij problemi janë të pamjaftueshme nëse nuk shoqërohen me veprime të duhura institucionale. Një sjellje e tillë në rastet e dhunës me bazë gjinore vetëm sa e rrit edhe më tej shkallën edhe ashtu të lartë të mosbesimit në institucionet kompetente. E gjithë kjo ndikon ndjeshëm në demotivimin e qytetarëve për të denoncuar dhunën, e cila nga ana tjetër rrit drejtpërdrejt gjasat që dhuna të kulmojë me vrasje, thuhet në reagimin e Platformës për Barazi Gjinore.

- Çdo vdekje tragjike e një gruaje vetëm për shkak se është grua na lë me të kuptuarit e hidhur se të gjitha përpjekjet e sektorit civil për t'u marrë me këtë problem (ndërgjegjësimi, mbështetja e viktimave të dhunës dhe avokimi për ndryshime sistemike) janë thjesht të pamjaftueshme nëse ato nuk shoqërohen me veprim më të gjerë institucional dhe social. Dhuna në familje dhe dhuna me bazë gjinore nuk është çështje private, ato janë vendimtare.

Platforma për Barazi Gjinore pret që institucionet të përfundojnë siç duhet punën e tyre në drejtim të trajtimit të mëtejshëm të rastit dhe ta cilësojnë drejt krimin si vrasje në kontekstin e dhunës me bazë gjinore.

“Ajo që tregon ky dhe shumë raste të tjera është nevoja që institucionet të fillojnë të punojnë në kuadër të rolit të tyre parandalues ​​për mbrojtjen nga dhuna me bazë gjinore, në mënyrë që këto raste të mos kenë përfundime të tilla fatale”, thuhet në njoftim.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës