Platforma për Barazi Gjinore kërkon riklasifikimin e krimit: vrasja në Koçan është femicide, OJ nuk njeh dhunën me bazë gjinore

Ilustrim i dhunës ndaj grave / Foto: CalypsoArt / Alamy / Alamy / Profimedia

Platforma e Barazisë Gjinore i reagon sërish Prokurorisë Publike dhe Prokurorit Publik të Shtetit Ljubomir Jovevski vrasja e gruas në Koçan të riklasifikohet vepra penale në pajtim me nenin 123 paragrafi 2 pika 2a, gjegjësisht si femicid kur kryen dhunë me bazë gjinore. Ata theksojnë se institucionet nuk e njohin dhunën me bazë gjinore dhe këtë rast e trajtojnë si një vrasje brutale.

- Rasti i femicidit, lloji më i rëndë i dhunës me bazë gjinore, kur një grua u godit me thikë për vdekje në Koçan, edhe pse paraprakisht kishte denoncuar për shantazh dhe kishte kërkuar mbrojtje, Prokuroria Themelore Publike Koçan e cilësoi si vrasje në një mënyrë brutale, e cila vërteton faktin se institucionet ende nuk e njohin dhunën me bazë gjinore. Prokuroria themelore publike në Koçan ka marrë urdhër për zhvillimin e procedurës hetimore ndaj një personi për shkak të dyshimit të bazuar se ka kryer vepër penale – Vrasje nga neni 123 paragrafi 2 pika 1 të Kodit Penal.

Dje në Deklaratë për “Shtypi i Lirë” nga Prokuroria Publike shpjegoi se kualifikimi përfundimtar ligjor për këtë çështje do të varet nga provat e siguruara gjatë hetimit.

- Megjithatë, si forma cilësuese, vrasja në mënyrë të egër dhe vrasja e një gruaje gjatë kryerjes së dhunës me bazë gjinore (që nuk korrespondon plotësisht me termin ligjor femicid), janë të njëjta për sa i përket masës së sanksionit të pezulluar. Prokuroria Publike gjithmonë insiston për dënime më të larta për autorët e krimeve në aspektin e parandalimit të veçantë dhe të përgjithshëm, por dënimin e përcakton gjykata, thekson Prokuroria.

Fakti që vetë Prokuroria thotë se i dyshuari nga Koçani në ditën kritike të 25 shtatorit “ka marrë një thikë kuzhine nga shtëpia dhe duke e ditur rrugën që kalon viktima kur shkon në punë e ka takuar dhe i ka shkaktuar plagë të shumta me thikë. në zonën e gjoksit, stomakut, qafës dhe krahëve. Nga plagët e marra viktima ka ndërruar jetë në vend”, është dëshmi e mjaftueshme se bëhet fjalë për një femicide, e cila sërish nga Prokuroria nuk njihet si dhunë me bazë gjinore, thekson Platforma për Barazi Gjinore.

Për rastin në Koçan ka vetëm një kallëzim në MPB nga 16.05.2023 kur T.M. raportoi se për një periudhë më të gjatë U.R. , me të cilin ishin në një lidhje romantike, e shantazhonte që të publikonte foto dhe video komprometuese nëse nuk i jepte para. Lidhur me shantazhet e marra nga gruaja tashmë e vrarë, më 31.05.2023, OVR-ja e Koçanit ka dorëzuar një njoftim në OSP Koçan, me material të bashkangjitur zyrtar dhe me datë 05.06.2023, një shtesë në njoftim i është dorëzuar edhe Prokuroria kompetente, me material zyrtar të bashkangjitur.

- Në prokurorinë publike nuk është paraqitur kallëzim penal për dhunë, rrezikim apo kërcënim fizik nga i dyshuari ndaj viktimës. I vetmi kallëzim në prokurori i referohet një krimi-shantazhi, pa asnjë element kanosjeje fizike dhe ndaj atij kallëzimi është vepruar menjëherë. Janë ndërmarrë veprime, janë siguruar provat, viktima është marrë në pyetje, ndërsa rasti ka qenë në pritje në momentin e kryerjes së veprës penale – vrasjes, ka konfirmuar në një deklaratë për “Sloboden Pechat” nga Prokuroria Publike.

Prokuroria thekson se dhuna në familje si fenomen, në Kodin Penal njihet dhe sanksionohet siç duhet si një formë kualifikuese e disa krimeve, gjë që u jep prokurorëve publikë mundësinë e duhur për zbulimin e rasteve të tilla dhe procedimin e tyre përkatës.

- Nëse në raste të caktuara konstatohet se ekziston rreziku i përsëritjes së veprës penale ose mundësia e kryerjes së tentativës së krimit, prokurori publik në atë rast duhet t'i propozojë gjykatës masat e duhura të sigurisë - paraburgimi ose masat paraprake që përfshijnë ndalim. për afrimin e viktimës gjatë procedurës, njoftoi Prokuroria Publike, duke iu përgjigjur pyetjes së “Sloboden Pechat” nëse prokurorët publikë veprojnë rregullisht dhe shpejt në rastet e dhunës në familje ku dhuna është afatgjatë, për të parandaluar përshkallëzimin dhe ekstremin. format e dhunës.

Platforma për Barazi Gjinore reagon: Një tjetër femicid për shkak të mosveprimit të institucioneve

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës