Byrekët me perime: Kanë garanci për specialitet nga Komisioni Europian

Foto: Instagram

Sklandrausis është një nga pjatat më tradicionale dhe unike letoneze. Ishte pjata e parë letoneze që iu dha statusi i "Specialitetit Tradicional të Garantuar" nga Komisioni Evropian, duke e renditur atë krahas specialiteteve të tjera evropiane si shampanja, gorgonzola dhe camembert. Këto janë byrekë me perime të bëra nga mielli i thekrës që mbushen me një përzierje karotash dhe patatesh dhe hahen të ftohta me çaj ose qumësht. Pjata e ka origjinën nga Kurzeme (Letonia perëndimore) nga shekulli 16-17. Emri me dy pjesë (Sklandrausis) sugjeron se rausis (byrek) tradicionalisht bëhej duke gërvishtur hirin e nxehtë ose qymyr druri mbi byrekë, ndërsa sklandrausis do të thotë "pjerrësi" duke iu referuar skajeve të përmbysura të kores së byrekut.

Përbërësit e nevojshëm:

- 400 g miell thekre
- 125 g gjalpë
- 1 gotë ujë të nxehtë
- 1 lugë çaji sheqer
- 1/2 lugë çaji kripë
- 7 karota të mesme
- 2 lugë salcë kosi
- 2 lugë mjaltë
- 1 vezë
- 2 patate mesatare
- 100 ml qumësht

Foto: Instagram

Metoda e përgatitjes:

Pastroni kokrrat dhe derdhni lëngun e tyre, pastroni kungullin dhe shtrydhni lëngun e tyre, qëroni dhe vendoseni në një tenxhere të veçantë, mbulojeni me ujë dhe ziejini derisa të zbuten, të zbuten.

Ndërsa perimet janë duke zier, përgatisni brumin. Shpërndani kripën dhe sheqerin në ujë. Përzieni miellin me gjalpin e zbutur (100 g) dhe shtoni ujin duke e përzier mirë që të fitohet një brumë. Ziejeni brumin për 5 deri në 7 minuta derisa të jetë mjaft i butë për të punuar.
Ngroheni furrën në 200 gradë.

Hapeni brumin në një trashësi 3-5 mm. Përdorni një prerës biskotash 8 cm për të prerë 15 disqe. Palosni 1 cm nga skajet lart për të formuar një kosh pastiçerie. Shportat vendosini në një tepsi të veshur me letër furre.

Përgatisni mbushjen. Shtrydhni karotat dhe vendosini në një procesor ushqimi. Shtoni mjaltin, vezën dhe salcën e thartë dhe përpunoni për 20 sekonda. Shtrydhni patatet, grijini derisa të jenë të lëmuara, shtoni qumësht dhe gjalpë (25 g) dhe përziejini derisa të kombinohen mirë.

Për të mbushur shportat e pastave, lyeni sipër 1 lugë çaji me pure patatesh me një lugë gjelle karota të përpunuara. Përsëriteni procedurën derisa të mbushen të gjitha pjesët. Tepsinë e vendosim në furrë dhe e pjekim për 15-20 minuta derisa peta të jetë gatuar dhe mbushja të marrë ngjyrë të artë.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës