Filetoja e pulës në BIH është më e shtrenjtë se mishi i viçit!
Një kilogram fileto pule në kasapore dhe tregje anembanë Bosnjë-Hercegovinës arriti një çmim deri në 16 marka (8,18 euro) për kilogram, në varësi të tregut. Velibor Popoviq, kryetar i Bordit Drejtues të Shoqatës së Shpendëve të Republikës Srpska dhe drejtor i "Perutnina Ptuj" nga Srpč, në një intervistë për "Nezavisne Novine" thekson se çmimet e mishit të pulës kanë qenë të qëndrueshme për një kohë të gjatë, shkruan Business. Ditar.
“Çmimi me shumicë i filetos së pulës varion nga 11 deri në 11,50 km me TVSH”, thotë Popoviq.
Ai tregon se kompania nuk ka probleme me mungesën e këtij mishi dhe se këtë vit kanë një prodhim 15 për qind më të lartë se vitin e kaluar.
“Çmimet do të mbeten në nivelin aktual sepse në tregun e lëndëve të para nuk po ndodh asgjë domethënëse”, tha Popoviq dhe shtoi se çmimet aktuale të pulave duhet të qëndrojnë në këtë nivel deri në fund të vitit dhe se nuk pritet rritje.
"Por sa i përket çmimeve të vitit të ardhshëm, ato do të varen nga korrjet e sojës dhe misrit, kështu që tremujori i fundit i këtij viti është përgatitje për vitin e ardhshëm." "Në varësi të kulturave bujqësore dhe rendimenteve të grurit, ne mund të planifikojmë për vitin e ardhshëm," tha Popoviç.
Edin Jabandzic, kryetar i Komitetit Koordinues të Mbarështuesve të Shpendëve të Bosnjë dhe Hercegovinës, tha se është e vështirë të parashikohet se çfarë do të ndodhë më pas. Viti ka qenë i vështirë sepse, sipas tij, drithërat kanë dështuar në rendiment për gati 50 për qind. Murisa Marić, drejtoreshë ekzekutive e Shoqatës për Mbrojtjen e Konsumatorit në Don Prijedor, tha se pula dikur ishte mishi më i lirë i disponueshëm për të gjithë konsumatorët.
“Sot një kilogram fileto kushton më shumë se një kilogram mish viçi”, tha Mariq, duke shtuar se çmimi i këtij mishi është rritur aq shumë sa rezulton se prodhimi i pulës është më i shtrenjti.