Petrovska: Realiteti i ri i sigurisë në Evropë kërkon kohezion dhe siguri të shtuar kolektive

Slavjanka Petrovska Ministre e Mbrojtjes / Foto: “Shtypi i Lirë” – Dragan Mitreski

Realiteti i ri i sigurisë në kontinentin evropian kërkon kohezion dhe bashkëpunim dhe siguria jonë qëndron në sigurinë kolektive të aleatëve tanë të NATO-s, sepse ne jemi NATO, tha sot ministrja e Mbrojtjes. Slavjanka Petrovska, i cili ndodhet për një vizitë zyrtare në Sofje.

Petrovska, siç informojnë nga Ministria e Mbrojtjes, tha se mësimi i përbashkët në tre muajt e kaluar është se vetëm kur të gjithë aleatët e NATO-s flasin në një zë, kur jemi të bashkuar dhe punojmë së bashku, vetëm atëherë mund të garantojmë sigurinë tonë.

Ministri përshëndeti vendimin e Bullgarisë për të pritur grupin e betejës shumëkombëshe të NATO-s.

Duke pasur parasysh situatën e sigurisë në Evropë, Petrovska tha se ajo që nevojitet për momentin është integrimi i plotë dhe unitet.

"Anëtarësimi i Maqedonisë së Veriut në NATO nënkupton sigurinë dhe stabilitetin e shtuar jo vetëm për vendin tonë, por edhe për fqinjët tanë, përfshirë Bullgarinë, e cila e ka aleat në një pjesë të kufirit të saj perëndimor", tha ministrja Petrovska.

Ajo tha se në takimin e ardhshëm ministror të NATO-s, si dhe në samitin e lidershipit në Madrid, do të diskutohen disa dokumente të rëndësishme për Aleancën - agjenda e NATO-s 2030 dhe Koncepti i ri Strategjik i Aleancës. Ai informoi se Qeveria mbetet e përkushtuar ndaj shpërndarjes së drejtë të shpenzimeve brenda Aleancës dhe rritjes së qëndrueshme të buxhetit të mbrojtjes, i cili deri në vitin 2024 duhet të arrijë nivelin prej 2 për qind të bruto produktit të brendshëm.

Ministrja Petrovska sot në Sofje do të takohet me homologun e saj bullgar, ministrin Dragomir Zakov, ndërsa në Kuvendin e Bullgarisë do të ketë takim me kryesinë e Komisionit parlamentar për mbrojtje.

Ajo do të takohet edhe me dy oficerë të Armatës së Republikës së Maqedonisë së Veriut, të cilët aktualisht janë duke vijuar arsimin e lartë ushtarak në Akademinë Ushtarake “Gjeneral Gjorgji S. Rakovski” në Sofje.

Video e ditës