Petrovska në Zakov në Sofje - Po ndërtojmë një aleancë të fortë, që Ballkani të mos jetë më fuçi baruti i Evropës

Ministrat Petrovska dhe Zakov në takim në Sofje / Foto: MM

"Bashkëpunimi i mbrojtjes midis dy vendeve duhet të vazhdojë sepse ne ndajmë vlera, fat, histori dhe të ardhme të përbashkët," tha ministri bullgar i mbrojtjes Dragomir Zakov.

Ministrja e Mbrojtjes e Republikës së Bullgarisë me nderimet më të larta shtetërore dhe ushtarake priti në Sofje kolegen maqedonase Slavjanka Petrovska e cila vendosi kurorë lulesh para Monumentit të Heroit të Panjohur.

Bisedimet midis dy ministrave u përqëndruan në bashkëpunimin dypalësh, krizën aktuale ushtarake në Ukrainë dhe zgjerimin e NATO-s në Finlandë dhe Suedi. Dy ministrat nuk iu përgjigjën pyetjeve të gazetarëve, por vetëm deklaruan pas takimit.

- Ne po ndërtojmë një aleancë të fortë, po forcojmë sigurinë rajonale dhe në thelb kështu po krijojmë të ardhmen tonë. Në fakt, kjo është ajo që sot i duhet Evropës, e cila me agresionin rus ndaj Ukrainës ka hyrë në një realitet të ri sigurie që imponon nevojën për integrim dhe unitet të plotë. Anëtarësimi i RSM-së në NATO ishte një vendim që sot në arkitekturën e ndryshuar të sigurisë rezultoi vizionar dhe historik dhe u mbështet nga të gjitha vendet anëtare të NATO-s dhe natyrisht nga Republika e Bullgarisë. Sot, Maqedonia e Veriut kontribuon për stabilitetin dhe sigurinë, dhe Bullgaria ka një fqinj në kufirin perëndimor që është aleat i saj dhe një fqinj me të cilin ndërtojnë sigurinë kolektive. Kur je NATO, nuk je vetëm, kur jemi në aleancë punojmë për njëri-tjetrin, së bashku zhvillohemi dhe bëhemi më të fortë, përfundoi ministrja Petrovska pasi paraprakisht theksoi pikat e bashkëpunimit me Bullgarinë në fushën e mbrojtjes.

Bëhet fjalë për shkollimin e mjekëve ushtarakë nga Maqedonia në shkollën detare në Varna dhe në Akademinë Mjekësore Ushtarake në Sofje. Oficerët e Ushtrisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut do të dërgohen në Akademinë Ushtarake në Sofje. Ushtarët bullgarë ishin pjesë e stërvitjeve në Maqedoni në vitet 2019-2020 dhe Petrovska dërgoi ftesë për stërvitje të përbashkët në RSM në Qendrën stërvitore të Ushtrisë Krivolak.

“Bullgaria është e gatshme të forcojë bashkëpunimin dypalësh në fushën e mbrojtjes, sepse ne ndajmë vlerat, fatin, historinë dhe të ardhmen e përbashkët”, tha ministri bullgar i mbrojtjes Dragomir Zakov, duke shtuar se ata diskutuan disa çështje të tjera, si puna në ushtrinë bullgare. varrezat.

Dy ministrat janë Unanim se lufta në Ukrainë paraqet rreziqe serioze për vendet e Ballkanit Perëndimor dhe si anëtarë të NATO-s duhet të bëjnë gjithçka që është e mundur për të parandaluar përhapjen e luftës përtej Ukrainës.

- Ky takim është një shenjë e madhe se si anëtarë të NATO-s, Bullgaria dhe RSM kanë një rol jashtëzakonisht të rëndësishëm në rajon për të ruajtur stabilitetin dhe sigurinë. Ne kemi një detyrë shumë të rëndësishme përpara nesh dhe brezave të ardhshëm - për të mos përmendur kurrë Ballkanin, dhe veçanërisht Ballkanin Perëndimor, si fuçi baruti i Evropës. Është përgjegjësi e të dyja palëve që të sigurohen që kjo të vazhdojë të jetë kështu edhe në të ardhmen - që Ballkani të mos jetë kurrë një burim tensioni dhe konflikti ushtarak në Evropë, tha ministri bullgar i mbrojtjes Dragomir Zakov.

Petrovska tha se Maqedonia e Veriut mbështet kandidaturën e Finlandës dhe Suedisë për NATO.

- Pas 24 shkurtit, asgjë nuk është si më parë. Agresioni i Rusisë kundër Ukrainës ka dëshmuar se nuk ka paqe të qëndrueshme. Arkitektura e re gjeopolitike e kontinentit kërkon kohezion dhe punë të përbashkët dhe siguri kolektive, theksoi ministri.

- Vizita e Petrovskës është vazhdimësi e kontakteve të nivelit të lartë të filluara në fillim të këtij viti në përpjekje për normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet dy vendeve në kontekstin e integrimit evropian të Republikës së Maqedonisë së Veriut, të cilit fillimisht iu vu veto nga Franca dhe më pas nga Bullgaria në vitin 2020. koment Media bullgare.

Ministrja Petrovska dhe delegacioni ushtarak nga RSM më vonë do të kenë takim me kryesinë e Komisionit për mbrojtje në Kuvendin Popullor Bullgar.

Video e ditës