Petrova: Huamarrja shtetërore është rritur jashtëzakonisht në krahasim me vitin 2023

Foto: Qeveria e RSM

Qeveria ka marrë 315 milionë euro të reja hua në tregun vendas nga fillimi i këtij viti deri në shpalljen e zgjedhjeve, pra deri më 15 shkurt. Kjo huamarrje është edhe më e madhe për 281 milionë euro krahasuar me periudhën e njëjtë të vitit të kaluar, që është një rritje prej rreth 840%, ka shkruar në profilin e saj në Facebook zëvendësministrja e Financave në Qeverinë Teknike Elena Petrova.

“Qeveria e ka përdorur këtë huamarrje të re më së shumti për të financuar deficitin buxhetor që është krijuar gjatë kësaj periudhe. Përkatësisht, Qeveria gjatë kësaj periudhe ka shpenzuar 763 milionë euro, ndërsa në buxhet kanë hyrë 555 milionë euro nga taksat, kontributet dhe të hyrat tjera. Kjo diferencë negative (deficit buxhetor) prej 208 milionë euro është më e madhe edhe për 101% krahasuar me periudhën e njëjtë të vitit të kaluar”, ka shkruar Petrova.

“Për çfarë ka shpenzuar më shumë Qeveria, përkatësisht autoritetet dhe institucionet shtetërore në këtë periudhë sesa në të njëjtën periudhë të vitit të kaluar? Kostot për paga dhe përfitime të punonjësve në ministri, organe dhe institucione janë më të larta për 20%. Pensionet, ndihmat sociale dhe transfertat e tjera të ngjashme, të cilat përbëjnë pjesën më të madhe të shpenzimeve buxhetore, janë rritur me 28%, në të njëjtën periudhë, mbledhja e taksave ka rezultuar me mungesë të të hyrave buxhetore. se 1/3 e arkëtimit të vitit të kaluar (99 milionë euro të mbledhura në vitin 2024, kundrejt 149 milionë eurove të mbledhura në vitin 2023”, shtoi Petrova.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës