Petreski për MPB: Efektet e rritjes së kamatës ende nuk janë ndjerë

Marjan Petreski, profesor universitar, Foto: Free Press

Banka Kombëtare ka demonstruar hapa të qartë për të stabilizuar pritjet inflacioniste dhe për të përballuar inflacionin në perspektivën afatmesme, kështu që efektet e këtyre rritjeve të normave të interesit ende nuk janë ndjerë, pasi duhet pak kohë për të parë efektet, thotë profesori universitar. Marjan Petreski në një prononcim për MPB-në, duke komentuar vendimin e fundit të Bankës Qendrore për të mos e rritur normën bazë të interesit në kushte të inflacionit.

Kemi kaluar kulmin e inflacionit, thotë Petreski, në korrik dhe duke filluar nga gushti, nëse nuk do të ketë një goditje të re që nuk mund të parashikohet tani, inflacioni mujor do të bjerë ndjeshëm, e me këtë edhe ai vjetor, duke përfshirë edhe efektin bazë. të vitit të kaluar.

- Gjatë kësaj periudhe, presionet mbi çmimet e ushqimeve në nivel global janë zbutur dhe një efekt shtesë pritet nga marrëveshja mes Rusisë dhe Ukrainës, e ndërmjetësuar nga Turqia, për eksportin e drithit. Presionet mbi çmimet e energjisë janë ende të pranishme, por më të qëndrueshme se më parë. Në rrethana të tilla, është e pritshme që reagimi i politikës monetare të brendshme të mbetet i butë, sepse rreziqet ndaj rritjes janë ende të theksuara dhe inflacioni transmetohet kryesisht nga zhvillimet globale, me një normë që reflekton faktin se në vendin tonë. Ushqimi dhe energjia kanë pjesëmarrje më të madhe në shportën e konsumit të qytetarëve, në krahasim me vendet e BE-së dhe disa vende fqinje, thekson Petreski.

Ai thekson se me katërfishimin e normës bazë të interesit nga prilli deri në korrik të këtij viti, Banka Popullore tregoi hapa të qartë për stabilizimin e pritjeve inflacioniste dhe përballimin e inflacionit në afat të mesëm, ndërsa efektet duhet pak kohë për t'u parë.

Video e ditës