Petkov për The Guardian: Kam frikë se Bullgaria do të zbusë pozicionin e saj ndaj Rusisë

Kiril Petkov
Kiril Petkov në Asamblenë Kombëtare të Bullgarisë / 22 qershor 2022 / Foto: EPA-EFE / VASSIL DONEV

Kryeministri bullgar jep dorëheqjen Kiril Petkov për "Guardian" Përpara votimit të tij të mosbesimit në qeverinë e tij, ai tha se koalicioni i tij po përballet me dy probleme: interesa korruptive и ndikim pro-rus në Bullgari, për të cilin ai tha se kishte "bashkuar forcat" për të rrëzuar qeverinë e tij.

Gazeta britanike vë në dukje pozicionin e papritur të fortë pro-ukrainas të marrë nga qeveria e Petkov pavarësisht lidhjeve tradicionale të Bullgarisë me Rusinë, nga ku para luftës rreth 90 për qind e furnizimit me gaz natyror të vendit vinte nga.

Për shkak të krizës së brendshme politike, kryeministri Petkov ka frikë se Bullgaria rrezikon të kthehet në vendin e saj "Roli tradicional i vendit të butë" në kritikimin e Rusisë.

Nëse Petkov dështon të formojë një koalicion të ri, pasi të kthehet nesër mandati dhe t'i jepet një i ri, ai ka frikë nga një "ndryshim drastik" në mbështetjen e Bullgarisë për Ukrainën, shkruan Guardian.

“Kam frikë se vendi do të bëhet shumë më i frikshëm, më i butë në aspektin e retorikës kundër luftës dhe se një pjesë e eksporteve (ndihmave) tona në Poloni do të reduktohet ndjeshëm”, tha kryeministri bullgar. "Kam frikë se një pozicion i fortë në nivelin e Komisionit Evropian dhe Këshillit Evropian do të bëhet shumë më tepër për shmangien e një përgjigjeje të qartë sesa një zë të fortë kundër Rusisë," shtoi ai.

Kiril Petkov përmend gjithashtu mundësinë e një qeverie të përkohshme si rrezik për diversifikimin e furnizimeve me energji. për të lidhur shpejt një marrëveshje me Gazprom, si rezultat i së cilës Bullgaria do të pranojë një skemë për të paguar gazin në rubla.

“Rusia me të vërtetë dëshiron ta rrëzojë këtë qeveri, sepse do të tregojë se nëse nuk luani me ta, atëherë qeveritë do të bien”, tha Petkov. -Ky do të jetë një shembull i shkëlqyeshëm se si nuk funksionon strategjia e diversifikimit të gazit (dorëzimi). "Nuk është diçka që ata do të preferonin një votë të fortë kundër tyre për sa i përket sanksioneve dhe mbështetjes për ukrainasit," shtoi ai.

The Guardian kujton një moment tjetër në politikën e mprehtë të kabinetit të Petkov ndaj Rusisë - kur ikja e Ministrit të Jashtëm rus Sergei Lavrov për Serbinë u bllokua. Lidhur me këtë, kryeministri bullgar në një intervistë tha: - Ishte një vendim i thjeshtë. Vendosa se ai nuk do të fluturonte. Kaq e thjeshte.

Në intervistë, kryeministri është ndalur edhe tek opozita mes tij dhe Presidentit Rumen Radev, kush e tha këtë Dërgesat e armëve në Ukrainë vetëm do ta zgjasin luftën, shkruan gazeta britanike. Radev tha se ai ishte "shumë fuqishëm kundër" dërgesave të armëve në Ukrainë përmes vendeve të treta. Për këtë kemi qenë kategorik, tha Petkov.

Sipas kryeministrit bullgar, ka më shumë shkaqe imediate të krizës politike të vendit sesa lufta. Pyetje rreth korrupsioni, pretendimet e menaxhimi i keq и Zgjerimi i BE-së në Ballkanin Perëndimor luajnë një rol të rëndësishëm, sipas Guardian.

- Lufta në fakt tregoi shumë qartë se kush është në cilën anë. Fatkeqësisht për qeverinë, kjo ka shkaktuar jostabilitet në rritje sepse duhet të merren vendime të vështira”, tha Kiril Petkov.

Video e ditës