Pesë receta për ëmbëlsirat më të bukura pa yndyrë: Bëhen të lehta dhe të shpejta dhe janë aq të shijshme sa askush nuk mund t'u rezistojë

Më 27 shkurt, besimtarët ortodoksë filluan agjërimin e madh dhe më të rreptë që do të zgjasë deri në Pashkë - 15 Prill.
Pashka po afron dalëngadalë dhe nëse keni filluar të mendoni se cilat ëmbëlsira mund të bëni, më poshtë po ju paraqesim 5 recetat për ëmbëlsirat më të shijshme pa yndyrë.
1. Vafera Figaro
Përbërësit:
– 100 gram kumbulla të thata
– 100 gram fiq
– 100 gram hurma
- 100 gram rrush të thatë
- 100 gram arra
– 100 gram lajthi të pjekura
- 1 lugë sheqer pluhur
- 2 lugë mjaltë
- lëng nga 1 limon
– 2 vafera të vogla
- 100 gramë çokollatë
– 30 gram lajthi të pjekura të bluara për spërkatje
përgatitja:
Hurmat, fiqtë dhe kumbullat i presim në feta të holla, i përziejmë me arra të grira trashë dhe lajthi të pjekura të grimcuara, rrush të thatë dhe lëng limoni. Shtoni sheqerin pluhur dhe mjaltin dhe përziejini mirë. Vendoseni përzierjen midis vaferave dhe shtypni me një objekt më të rëndë. Të nesërmen mbulojeni me çokollatë dhe spërkatni me lajthi të pjekura të bluara dhe më pas kur të forcohet pritini në hekura.
2. Bajadera
Përbërësit:
– 300 gram biskota të bluara pa yndyrë
- 200 gram arra të shtypura
- 250 gram sheqer
- 1 sheqer vanilje
- 10 lugë ujë
– 200 gram margarinë pa dhjamë
– 150 gram çokollatë pa yndyrë për gatim
Për lustër:
- 3 lugë sheqer
- 3 lugë ujë
- 3 lugë vaj
– 100 gram çokollatë pa yndyrë për gatim
përgatitja:
Në një tenxhere hedhim sheqerin, ujin dhe sheqer vaniljen dhe më pas ziejmë derisa të vlojë. E largojmë masën nga zjarri, shtojmë margarinën dhe e përziejmë derisa të shkrihet margarina. Më pas shtoni biskotat e bluara dhe arrat e bluara, më pas përzieni gjithçka mirë. Ndani përzierjen që rezulton në dy pjesë. Lëreni një pjesë të verdhë dhe në tjetrën shtoni çokollatën e shkrirë.
Në një tepsi drejtkëndëshe hidhni fillimisht pjesën me çokollatën dhe më pas pjesën e dytë të masës. Lëreni në frigorifer. Glazurën e përgatisni vetëm kur torta të jetë ngurtësuar plotësisht. Në një tenxhere hedhim vajin, ujin, sheqerin, margarinën dhe çokollatën e gatimit dhe më pas i përziejmë në pjatë derisa të bashkohen të gjithë përbërësit. Derisa glazura është e nxehtë e derdhim sipër kekut dhe e lëmë të ftohet. Më pas e presim bajaderën në kubikë ose shkopinj dhe e shërbejmë.
3. Topat e susamit
Përbërësit:
- 125 gram margarinë
- 4 lugë mjaltë
- 4 lugë sheqer
- 100 gramë çokollatë
- 100 gram biskota të thërrmuara
- 100 gram arra të shtypura
- 200 gram susam
përgatitja:
Skuqim susamin për pak kohë në një tigan të thatë. Veçmas në një tenxhere tjetër bashkojmë mjaltin, margarinën, çokollatën e grimcuar dhe sheqerin dhe më pas ngrohim në temperaturë mesatare derisa të përftohet një masë uniforme. Më pas, hiqeni nga pjata, shtoni susamin e skuqur, biskotat dhe arrat e shtypura dhe përziejini mirë. Nga masa e pergatitur bejme toptha (ose formojme sallam dhe e leme ne frigorifer te forcohet dhe me pas e presim ne copa).
4. Trekëndësha rozë çoko
Përbërësit:
– gjysmë pako kore keku rozë
- 200 gram sheqer
- 125 gram margarinë
- 2 lugë kakao
– 100 gram biskota të grimcuara + 30 gram për spërkatje
- 100 gramë çokollatë
përgatitja:
Sheqerin e përziejmë me 1 decilitër ujë më pas e heqim nga soba dhe i shtojmë margarinën e prerë në copa duke e përzier vazhdimisht që të shkrihet margarina. Më pas, shtoni kakaon, 50 gram çokollatë dhe biskotat e grimcuara, më pas i përzieni mirë. Prisni lëvoren e trëndafilit përgjysmë gjerësisht (gjysmën tjetër e rezervoni për një lloj tjetër keku), më pas mbushni lëvoret me mbushje të ngrohtë. E lyejmë me mbushje dhe koren e sipërme, më pas e mbulojmë me 50 gramë çokollatë të shkrirë dhe e spërkasim me biskota të grimcuara. Lëreni të qëndrojë dhe ftohet, më pas priteni në trekëndësha.
5. Kube karamel
Përbërësit:
– gjysmë kore keku rozë
- 125 gram margarinë
- 200 gram sheqer
– 1 puding karamel
– 400 mililitra qumësht soje
– 150 gram lajthi të pjekura të bluara + 50 gram për spërkatje
përgatitja:
Sheqerin e karamelojmë në zjarr të ulët, më pas i hedhim 300 mililitra qumësht soje dhe e trazojmë derisa të vlojë dhe të shkrihet karameli. Përzieni pudingun e karamelit në qumështin e mbetur, më pas shtoni në qumështin e vluar dhe përzieni derisa të trashet. Më pas shtojmë margarinën e prerë në rripa dhe lajthitë e bluara të pjekura, përziejmë derisa masa të jetë e lëmuar dhe më pas mbushim koren me një film të ngrohtë. Qëroni koren e sipërme, më pas spërkatni me lajthi të pjekura të bluara dhe lëreni të ftohet dhe të forcohet. Presim tortën në kubikë.