
Pesë mënyra efektive për të ulur në mënyrë natyrale presionin e gjakut
Më shumë se një miliard njerëz në mbarë botën jetojnë me presion të lartë të gjakut (hipertension), dhe dihet se disa nga pasojat e kësaj gjendjeje të rrezikshme janë sulmet në zemër dhe goditjet në tru, dështimi i veshkave, verbëria dhe komplikime të tjera. thotë "Unë jetoj".
Rekomanduar
Përveç marrjes së ilaçeve, reduktimit të konsumit të alkoolit dhe aktivitetit të rregullt fizik, mund të bëjmë shumë edhe duke rregulluar dietën tonë. Në fakt, dietologia Marta Teran sugjeron pesë mënyra efektive për të ulur shpejt presionin e gjakut.
1. Përgatitni vaktet tuaja
Strategjia e parë është – gatuaj në shtëpi. Përgatitja e vakteve tona nga ushqime të freskëta, me kalori të ulët dhe të pasura me lëndë ushqyese, siç thekson dietologu, na ndihmon të reduktojmë marrjen e natriumit dhe sheqerit, ndërkohë që rritim njëkohësisht marrjen e lëndëve ushqyese që ulin presionin e gjakut, si kaliumi, antioksidantët dhe fibrat. Ajo rekomandon konsumimin e sa më pak ushqimeve të përpunuara, pra shmangien e blerjes së ushqimeve të gatshme mbi të cilat nuk kemi kontroll mbi atë që ato përmbajnë në të vërtetë. Prandaj, shkuarja në restorante, furra buke dhe dyqane ushqimore duhet të jetë përjashtim, jo rregull.
2. Rritni marrjen e fibrave
Është vërtetuar se fibra është armiku i hipertensionit dhe gjendet pothuajse në të gjitha ushqimet bimore të papërpunuara. Ndaj nutricionistja këshillon konsumimin e sa më shumë perimeve të freskëta, të cilat padyshim do të ndihmojnë në uljen e presionit të gjakut.
3. Shikoni marrjen tuaj të kripës
Kripa është jashtëzakonisht e rëndësishme për funksionimin normal të trupit të njeriut, por marrja e tepërt e saj nuk është aspak e dëshirueshme. Në fakt, është një nga faktorët më domethënës në shfaqjen e presionit të lartë të gjakut, ndaj njerëzit që përballen me këtë problem duhet ta marrin seriozisht rekomandimin për konsum të kufizuar. Marrja e rekomanduar ditore e kripës së tryezës sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë është pesë gram.
4. Rritni marrjen e kaliumit
Një dietë e ulët në kalium dhe e lartë në natrium, si mishi i përpunuar, lëngjet industriale, ushqimi i shpejtë, produktet e çastit dhe pijet e gazuara, kontribuojnë në presionin e lartë të gjakut. Përkundrazi, ushqimet e pasura me kalium, si perimet jeshile, bananet, patatet e ëmbla, produktet e qumështit, fasulet dhe avokadot, mund të ndihmojnë në uljen e tij.
5. Mos harroni ujin
Pirja e mjaftueshëm e lëngjeve është gjithashtu jashtëzakonisht e rëndësishme kur bëhet fjalë për presionin e gjakut. Marrja e ujit ndihmon veshkat të nxjerrin në mënyrë efektive natriumin e tepërt, i cili dihet se rrit presionin e gjakut. Kur trupi është i dehidratuar, enët e gjakut ngushtohen, gjë që e bën të vështirë rrjedhjen e gjakut dhe çon në rritje të presionit. Hidratimi gjithashtu ruan ekuilibrin e elektroliteve, si kaliumi dhe natriumi.