Në MSU u zhvillua shfaqja "Tales from the House" nga Delaine Le Bass

Performanca e artistes britanike Delaine Le Bass në MSU

Më 1 shkurt, Muzeu i Artit Bashkëkohor – Shkup priti artisten britanike Delaine Le Bass, e cila realizoi një performancë në të cilën prezantoi para publikut të pranishëm thelbin e krijimit të saj artistik.

Vizita e artistes britanike Delaine Le Bas në Shkup ishte e lidhur para së gjithash me tri veprat e saj të prezantuara në kuadër të ekspozitës grupore “Çdo gjë që kemi të përbashkët” në Muzeun e Artit Bashkëkohor (MSU) – Shkup, e cila u realizua në kuadër të projekti “Manifesta 14, Prishtinë – Ballkani Perëndimor”. Kuratorët e ekspozitës janë Mustafa Asan, Mo Diener, Mira Gaqina dhe Jovanka Popova dhe mund të vizitohet deri më 20 shkurt.

Delaine Le Bass është një artiste ndërdisiplinore britanike që krijon instalacione, shfaqje, fotografi dhe filma. Ajo është një nga gjashtëmbëdhjetë artistet që janë pjesë e "Paradise Lost", Pavioni i Parë Rom në Bienalen e Venecias që nga viti 2007.

Performanca që ajo performoi në Shkup i referohet praktikës së saj artistike të prezantuar përmes projektit "Tregime nga shtëpia e Le Bass". Duke e drejtuar me lehtësi audiencën nëpër galeri, Le Bas zbuloi hollësisht detaje të rrugëtimit të jetës së saj, por gjithashtu zbuloi simbolikën e detajeve në veprat e saj.

Në takimin pas performancës, Le Bass na shpjegoi se teksti që ka lexuar në shfaqje është shkruar në bazë të përshtypjeve të saj pas mbërritjes në Maqedoni dhe është konceptuar si një dialog me veprat e paraqitura në ekspozitë.

Takimi me Delaine Le Bass përpara punës së saj në MSU

Përveç veprave të autorëve të tjerë, në ekspozitë prezantohen edhe tre krijime të saj. Vepra më e madhe titullohet "Deklarata Universale e të Drejtave të Njeriut", ndërsa dy veprat më të vogla janë krijuar në mënyrë piktografike mbi mëndafsh. Historia në vepra tregon kompleksitetin e jetës së saj në Britaninë e Madhe si një artiste me origjinë rome.

Ajo lindi në një qytet të vogël afër Brighton, por shpesh ndihej si një e huaj në vendin e saj. Kështu u shfaq frymëzimi për angazhim social përmes artit.

– Kam pasur gjithmonë një angazhim social në punët e mia dhe gjithmonë kam dashur të krijoj kontakte me njerëzit. Unë nuk dua vetëm të shfaqem diku dhe më pas të zhdukem, por dua të krijoj marrëdhënie më të thella me mjedisin. Edhe pse jam këtu për herë të parë, do të doja të vija sërish për një periudhë më të gjatë në mënyrë që të krijoj kontakte reale me njerëzit dhe të kuptoj thelbin e të jetuarit këtu - na shpjegoi Delaine Le Bass.

Kultura rome është e pranishme në veprat e saj për arsyen e thjeshtë se ajo është gjithashtu një rome nga Anglia dhe praktikisht e shpreh jetën e saj përmes veprave të saj. Kur shkonte në vende të tjera, ajo përpiqej të fitonte përvoja për jetën e "popullit të saj" në kushte të ndryshme nga ajo e saj dhe nuk shkoi askund si turiste për të parë peizazhe, por gjithmonë donte të zbulonte përvoja të ndryshme. Një nga arsyet pse ajo do të dëshironte të vinte përsëri këtu është se ajo tashmë e di se një komunitet i madh rom jeton në Maqedoni.

Për sa i përket pritjes së artit të saj nëpër botë, ajo na shpjegoi se gjithmonë dëshiron të prezantohet në mënyra të ndryshme, dëshiron gjithmonë të bisedojë me vizitorët e ekspozitave të saj dhe ndoshta të zbulojë mënyra të reja për të parë veprat e saj. Prandaj forma më e pranishme në ekspozitat e saj janë shfaqjet.

Lidhur me veprën me titull “Deklarata Universale e të Drejtave të Njeriut”, në të cilën është vizatuar Mickey Mouse, ajo na shpjegoi se të gjithë fëmijët në botë e dinë se kush është Mickey Mouse, çfarë është Disney apo Disneyland, por për çfarë po lufton përmes arti i tyre është se është shumë më e rëndësishme që ata të njohin Deklaratën e të Drejtave të Njeriut, ose të dinë të paktën një nen të deklaratës.

Delaine Le Bass përballë veprës "Deklarata Universale e të Drejtave të Njeriut"

Vizita në Shkup dhe performanca e Delaine Le Bass në MSU u realizuan me mbështetjen financiare të Ambasadës Britanike në Shkup.

(Teksti është botuar në “Shtypi Kulturor” numër 165, në botimin e shtypur të gazetës “Shtypi i Lirë” më 4-5 shkurt 2023)

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës