(VIDEO) Pendarovski: Me propozimin francez historia nuk është kusht

Stevo Pendarovski kryetar i RSM / Foto: Free Press - Dragan Mitreski

Propozimi i modifikuar francez është një kompromis kalimtar për një nga fazat e integrimit evropian, në të cilin tre elementë janë të rëndësishëm, prandaj propozimi në këtë format është i pranueshëm, tha presidenti. Stevo Pendarovski pas mbledhjes së Këshillit të Sigurimit.

- Me këtë heqim bllokadën bullgare që zgjat më shumë se dy vjet dhe lejon hapjen formale të negociatave. Ne mbetemi në rrugën evropiane, e cila është e gjatë dhe deri në këtë moment nuk kemi humbur asgjë, dhe tani është koha për të hapur dialogun strategjik këtu, tha kreu i shtetit.

Pendarovski beson se me pranimin e propozimit të modifikuar francez do të vendoset vetëm për hapjen e negociatave me BE-në. Vendimi për të pranuar propozimin e modifikuar francez nuk do të jetë as një triumf historik, as një dështim apo debakli historik.

Sipas Pendarovskit, e gjithë situata karakterizohet me tensione jashtëzakonisht të larta politike në vend, por ai nuk beson, siç tha ai, se kjo është një dilemë fatale për të qenë apo jo për kombin dhe shtetin, e as një vendim që do të definojnë gjeneratat e ardhshme të maqedonasve dhe qytetarëve maqedonas.

Ky propozim në asnjë mënyrë nuk e cenon identitetin maqedonas, sepse, thotë ai, ekziston një formulim i qartë për gjuhën maqedonase.

Ai ka theksuar se pret që pasi propozimi të hyjë në Qeveri, të miratohen konkluzionet e qeverisë në rast se propozimi i modifikuar francez pranohet me një fjali plus, për të përsëritur në raportin e Qeverisë në Kuvend, dhe kjo është se, siç tha ai, nga dita e fillimit të negociatave e deri në përfundimin e tyre, kurdo që të jetë, nëse ka ndonjë përpjekje shtesë nga Bullgaria apo ndonjë palë tjetër për të përmendur përsëri identitetin, historinë, gjuhën maqedonase, në të njëjtin moment. të tërhiqen nga ato negociata.

Ai shprehu bindjen se në bisedat e tij me përfaqësues të lartë evropianë dhe botërorë nuk ka krijuar përshtypjen se ata duan të shkatërrojnë popullin dhe vendin maqedonas.

Me propozimin francez, tha Pendarovski, historia nuk është kërkesë dhe ka vetëm një fjali si në propozim ashtu edhe në protokoll. Ekziston një sugjerim që historianët takohen më shpesh.

- Jam i bindur se nuk mund të arrijmë më shumë se pozicioni i një kandidati për anëtarësim, tha kreu i shtetit pas seancës së Këshillit të Sigurimit, duke sqaruar qëndrimet e tij në lidhje me propozimin e modifikuar francez.

Përveç anëtarëve ekzistues të Këshillit (kryeministri Dimitar Kovaçevski, kryeparlamentari Talat Xhaferi, ministrat Oliver Spasovski, Slavjanka Petrovska, Bujar Osmani, profesorët Nenad Markoviç, Veton Ljatifi dhe Trajan Gotçevski), zëvendëskryeministri për çështje evropiane, Bojan Mariq. , do të marrë pjesë edhe në takim. Pendarovski tha se nuk e ka ftuar liderin e VMRO-DPMNE-së, Hristijan Mickoski, sepse e ka parë se ka komunikim ndërmjet pushtetit dhe opozitës.

Video e ditës