Pendarovski: Vendimi i KOS-it për të pranuar autoqefalinë e KOM-OA do të kontribuojë në korrigjimin e padrejtësive historike

Stevo Pendarovski
Stevo Pendarovski / Foto: Kabineti i Presidentit Stevo Pendarovski

Presidenti Stevo Pendarovski ka uruar për vendimin e Kuvendit të Kishës Ortodokse Serbe për pranimi i autoqefalisë së Kishës Ortodokse Maqedonase - Kryepeshkopata e Ohrit.

- I dërgoj urime kreut të Kishës Ortodokse Maqedonase - Arqipeshkvisë së Ohrit (KOM-OA) gg. Stefan të gjithë qytetarëve të besimit ortodoks me rastin e vendimit unanim të Kuvendit të Kishës Ortodokse Serbe për pranimin e autoqefalisë së KPM-së. Ky është një lajm i mirë për të gjithë qytetarët e vendit të besimit ortodoks, i cili pason vendimin e Patriarkanës Ekumenike për të pranuar Kishën tonë në unitet kanonik dhe bashkësi eukaristike, thuhet në mesazhin e presidentit Pendarovski.

Vendimi i Kishës Ortodokse Serbe, thekson më tej Pendarovski, do të kontribuojë në korrigjimin e padrejtësive historike dhe do të hapë mundësinë për rritje të re dhe të papenguar shpirtërore të Kryepeshkopatës së Ohrit.

- Besoj se i gjithë procesi i njohjes së autoqefalisë së Kishës Ortodokse Maqedonase - Kryepeshkopata e Ohrit do të përfundojë me nënshkrimin e afërt të Tomosit nga Patriarku Ekumenik HH Bartolomeu, i cili do të kontribuojë në përmbushjen e një prej interesave tona kombëtare dhe përparimit dhe përparimit dhe pajtim në shoqërinë maqedonase, thuhet në mesazhin e presidentit Pendarovski.

Patriarku Porfir pas shërbesës së sotme në liturgji të përbashkët me Kryepeshkopin e Ohrit dhe Maqedonisë, N.H. Stefani në Katedralen në Shkup, tha se Kuvendi i Kishës Ortodokse Serbe bekon dhe miraton autoqefalinë e Kishës Ortodokse Maqedonase – Arqipeshkvisë së Ohrit. Ai shtoi se Kuvendi i Shenjtë i Kishës Ortodokse Serbe i ka dhënë Sinodit që në bashkëpunim me Kryepeshkopin Stefan dhe Sinodin e tij të përpunojnë detaje teknike dhe organizative, të cilat do të pasojnë me shpalljen zyrtare të aktit zyrtar.

VIDEO | Liturgjia e përbashkët e KOM-OA dhe KOS në Katedralen “Sht. Kliment Ohridski” në Shkup

Video e ditës