Pendarovski: Përfitimet kryesore të Marrëveshjes Kornizë ishin ruajtja e sovranitetit dhe integritetit territorial

Stevo Pendarovski President i RS Maqedonisë / Foto: "Shtypi i Lirë" - Dragan Mitreski

 21 vjet më parë, në Ohër, kryetarët e katër partive më të mëdha politike të atëhershme së bashku me presidentin Boris Trajkovski dhe përfaqësuesit e BE-së dhe SHBA-së nënshkruan Marrëveshjen Kornizë e cila parandaloi përshkallëzimin e mëtejshëm të konfliktit dhe solli paqen dhe stabilitetin si parakusht për më tej. zhvillimi demokratik i shoqërisë maqedonase, ka shkruar fNënkryetari Stevo Pendarovski në mesazhin me rastin e 21 vjetorit të nënshkrimit të Marrëveshjes Kornizë të Ohrit.

Përfitimet kryesore të marrëveshjes, siç theksoi presidenti Pendarovski, ishin ruajtja e sovranitetit dhe integritetit territorial, si dhe karakteri unitar i shtetit. Me të, siç thotë ai, u hodhën themelet për ndryshime kushtetuese dhe legjislative që garantojnë të drejtat e komuniteteve më pak të shumta etnike.

- Në 21 vitet e kaluara, ndër të tjera, përmes zbatimit të Marrëveshjes Kornizë, u bëmë anëtare e NATO-s, morëm statusin e kandidatit dhe hapëm negociatat me Bashkimin Evropian. Në atë proces, ne ndërtuam një model të demokracisë funksionale multietnike që ruan paqen dhe stabilitetin dhe vendos standardet më të larta për të drejtat e komuniteteve, ka shkruar Pendarovski.

Ai thekson se sot kur jemi dëshmitarë të një lufte në tokën evropiane dhe kur jetojmë nën presionin e kërcënimeve të vjetra dhe të reja të sigurisë, duhet të mbajmë gjithmonë para syve një nga parimet bazë të Marrëveshjes Kornizë, e cila refuzon plotësisht përdorimi i dhunës për arritjen e qëllimeve politike dhe pa kushte, sepse vetëm zgjidhjet politike dhe dialogu mund të garantojnë një të ardhme të qëndrueshme dhe demokratike.

“Të gjitha përpjekjet tona në të ardhmen t’i drejtojmë drejt zhvillimit shumë më të fuqishëm ekonomik, arsimit dhe shëndetësisë cilësore dhe mjedisit jetësor të shëndetshëm në të cilin do të ketë të gjitha supozimet që secili qytetar të realizojë ambiciet dhe potencialet e tij”, thekson kreu i shtetit. jashtë - thotë Pendarovski.

Video e ditës