(VIDEO) Pendarovski: Propozimi francez është i pranueshëm, nuk do të jetë as triumf, as debakli

Stevo Pendarovski
Stevo Pendarovski / Foto: Kabineti i Presidentit Stevo Pendarovski

Këshilli ishte në përbërje të plotë dhe me ftesë time mori pjesë edhe zëvendëskryeministri për Integrime Evropiane, Bojan Mariçiq. Këshilli u takua për të diskutuar propozimin e fundit francez, njoftoi presidenti Stevo Pendarovski pas mbledhjes së Këshillit të Sigurimit.

- Aktualisht kemi tensione të larta politike në vend dhe nuk besoj në perceptimin që krijohet në opinion se kjo është një dilemë fatale për të qenë apo jo dhe se gjoja këto ditë duhet të marrim një vendim që do të përcaktojë të ardhmen. të brezave tanë. Vendimi për të pranuar propozimin francez nuk do të jetë as triumf dhe as debakli. Për mua ai është i pranueshëm. Për ta sqaruar, bëhet fjalë për një kompromis kalimtar në një nga fazat e integrimit europian të vendit. Me pranimin e këtij propozimi, ne heqim bllokadën bullgare dhe lejojmë hapjen formale të negociatave. Propozimi francez në asnjë mënyrë nuk e cenon identitetin maqedonas, propozimi ka formulim të pastër në gjuhën maqedonase pa fusnota, tha Pendarovski.

Kompromisi kalimtar zgjidh bllokadën aktuale, por është parashikuar një bllokadë e re, e cila do të jetë e jona, shtoi kreu i shtetit.

- Është një paradoks që askush në vend nuk është kundër hyrjes së bullgarëve në Kushtetutë, por polarizimi i brendshëm e bën të pamundur konsensusin. Në këtë pjesë nuk arritëm dot më shumë. Nuk pretendoj se në negociata nuk mund të arrihet diçka më cilësore, por do të ishin detaje, jo esenca, tha Pendarovski.

 

 

Video e ditës