Panovski: Varianti Omicron nuk ka gjasa të shmanget

Dr. Nikolla Panovski / Foto: Arkivi i Shtypit të Lirë

Mikrobiologu, prof. Dr Nikolla Panovski thotë se infeksioni me variantin omicron nuk ka gjasa të shmanget, por sëmundja transmetohet më lehtë tek ata që tashmë kanë pësuar Covidium dhe që janë vaksinuar kundër koronavirusit.

Duke u paraqitur në emisionin Studio 10 në Tv 24, profesori tregon se rreth një e treta e analizave janë raste asimptomatike.

- Numri i ditëve për izolim duhet të jetë 7 ditë, do të kontribuojmë shumë pak në përhapjen e sëmundjes dhe më e rëndësishmja është që sëmundja të kalojë më lehtë tek ata që janë vaksinuar dhe vaksinuar. Nëse dikush pyet nëse do të mbrohet nga omicron është shumë e vështirë sepse do ta kalojmë të gjithë. Dikush do të ecë mbi të, aq më tepër që sipas të dhënave të Institutit të Shëndetit Publik tregojnë se 30 për qind e të testuarve deri më tani janë raste asimptomatike. Imagjinoni sa njerëz shkojnë në punë, nuk janë testuar dhe janë pozitivë. Dhe nëse e ndryshojmë pragun e izolimit, atëherë duhet të mbyllen të gjitha institucionet, sqaron profesor Panovski.

Sipas tij, varianti delta ende dominon në Maqedoni, pasi siç thotë ai, vdekshmëria nga komplikimet nga Covid në Maqedoni është e lartë në krye në botë.

- Dominon delta. Mbetet që vdekshmëria jonë është deri tani e para në botë. Këtu ka ndikim vaksina, metoda e trajtimit. Përqindja e vdekjeve, kryesisht për shkak të protokolleve dhe trajtimit të duhur dhe përvojave të fituara, shihet të jetë në rënie në mbarë botën. Aktualisht kemi katër milionë të infektuar çdo ditë. Kurba shkon lart. Kemi rreth 10.000 mijë vdekje në ditë. Përqindja e vdekjeve në botë është më e ulët. Mendoj se ata që kanë kaluar periudhën nëntor-dhjetor dhe nëse kanë marrë një dozë të tretë në të njëjtën periudhë janë të mbrojtur”, tha profesori.

Video e ditës