Pankovski: Gjyqet kundër zyrtarëve të lartë të qeverisë ndihmojnë në përmirësimin e perceptimit të korrupsionit

Marko Pankovski - Hulumtues i lartë në Institutin për Demokraci thotë se nuk duhet neglizhuar përmirësimi i vlerësimit në raportin e Transparency International për perceptimin e korrupsionit.

- Është e qartë se disa zhvendosje në drejtim të investimeve në anën parandaluese të luftës kundër korrupsionit, proaktiviteti i Komisionit Kundër Korrupsionit apo ndoshta gjykimet ndaj zyrtarëve të lartë të qeverisë kanë kontribuar në përmirësimin e perceptimit. Por, është e vështirë të thuhet se sa realisht kjo zhvendosje ndikon në mjedisin e përgjithshëm në luftën kundër korrupsionit dhe në ndjenjën e qytetarëve se diçka po ndryshon, tha Pankovski për shtypin e lirë.

Përmirësimi i të drejtave të njeriut, zgjedhjet e fundit, proceset reformuese, procedurat gjyqësore në rastet e korrupsionit të lartë, puna e Komisionit Shtetëror për Parandalimin e Korrupsionit dhe Plani i Veprimit për Luftimin e Korrupsionit janë arsyet pse Maqedonia fitoi katër pikë indeks këtë vit dhe kërceu me 24 vende. mbi Indeksin e Perceptimit të Korrupsionit të Transparency International. Pas disa vitesh rënie në këtë listë, ky është progres, por vendi është ende në vendin e ulët të 87-të nga 180, në shoqërinë e Kolumbisë, Etiopisë, Guajanës, Kosovës, Marokut, Surinamit, Tanzanisë dhe Vietnamit, të cilat kanë të njëjtin numër pikësh.

Për opozitën ky raport është konfirmim se “me regjimin hibrid kriminal të LSDM-së dhe BDI-së korrupsioni nuk mund të eliminohet”, ndërsa për LSDM-në kërcimi i indeksit është dëshmi se përpjekjet e qeverisë po japin rezultat.

Video e ditës