Pahor: Vetëm duke përshpejtuar procesin e anëtarësimit në BE do të zgjidhen problemet e Ballkanit Perëndimor

Foto: MIA

Në planin afatgjatë, mënyra e vetme për të zgjidhur problemet e Ballkanit Perëndimor është përshpejtimi i procesit të bashkimit të vendeve të rajonit në Bashkimin Evropian, tha presidenti slloven Borut Pahor në një intervistë për Anadoll.

Duke folur për luftën ruso-ukrainase, Pahor kujton se edhe Ballkani ka vuajtur nga konflikte të ngjashme. Ai tha se ka kohë që po përpiqet të tërheqë vëmendjen e kolegëve të NATO-s dhe BE-së për ngjarjet në Ballkanin Perëndimor. - Disa vende janë nën presion të drejtpërdrejtë nga Rusia, paralajmëroi Pahor.

Ai nënvizoi se dëshiron të shohë sa më shpejt në BE të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor dhe tha: E vetmja zgjidhje është përshpejtimi i procesit të anëtarësimit në BE. Unë mendoj se BE-ja duhet të bëjë më shumë. Një proces të ngjashëm e shohim edhe në marrëdhëniet ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, si dhe në tensionet ndërmjet grupeve të caktuara etnike në Bosnjë e Hercegovinë, ku zgjedhjet priten me frikë. Në terma afatgjatë, mënyra e vetme për të zgjidhur këto probleme është përshpejtimi i procesit të anëtarësimit në BE”.

Duke theksuar se po punon edhe për marrjen e statusit kandidat të Bosnjë-Hercegovinës për anëtarësim në BE deri në fund të vitit, Pahor theksoi rëndësinë e fillimit të negociatave ndërmjet Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë për situatën në Ballkanin Perëndimor.

Ai tha se në Ballkanin Perëndimor ka po aq mundësi sa edhe probleme.

Por presidenti i Sllovenisë theksoi se në Ballkanin Perëndimor po aq probleme sa ka mundësi.

– Rajoni do të shkojë në njërën anë ose në tjetrën. Në këtë moment veprimet e NATO-s kanë një rëndësi të madhe. Nëse ai vazhdon të presë, Ballkani Perëndimor do të jetë edhe më i ekspozuar ndaj Rusisë dhe mund të ketë probleme, tha presidenti slloven në një intervistë për Anatolia.

Video e ditës