Është bërë rrëfimi i parë i “mashtrimit” me para nga fondet europiane

Foto: Facebook

E pandehura e parë në rastin e njohur si shpërdorimi i parave nga fondet evropiane, ish-drejtoresha e Agjencisë Kombëtare për Programet Evropiane Arsimore dhe Lëvizshmëri Lidija Dimova, si dhe e pandehura e tretë Ana Pavlidou u deklaruan të pafajshme për veprat e “keqpërdorimit të detyrës zyrtare. pozitë dhe autoritet" në seancën e sotme gjyqësore. ndaj tyre akuzohet për "shkelje në shërbim" dhe "mashtrim". I akuzuari i dytë, Aleksandar Goçev, i cili akuzohet për veprën “mashtrim”, e pranoi fajësinë, pas së cilës gjyqtarja Fanka Janchuleva Mihailovska i ndau dy procedurat.

Prokuroria themelore publike për ndjekjen e krimit të organizuar dhe korrupsionit vitin e kaluar ka ngritur padi kundër ish-drejtorit të Agjencisë Dimova, si dhe bashkëpunëtorit të atëhershëm të jashtëm Goçev dhe arkëtarit në Agjencinë Pavlidu. Ata akuzohen për keqpërdorim të parave evropiane, ndërsa sipas përllogaritjeve të Prokurorisë dëmi arrin në 19,945.731 denarë ose rreth 320.000 euro.

Sipas prokurorisë, Dimova ka punuar në kundërshtim me Ligjin për Prokurim Publik dhe Ligjin për Themelimin e Agjencisë Kombëtare për Programe Arsimore Evropiane dhe Mobilitet me rastin e lidhjes së kontratave me bashkëpunëtorë, ekspertë dhe trajnerë.

- Duke mos respektuar parimet e ligjshmërisë, barazisë dhe publicitetit, pa shpallur konkurs publik, nuk ka vepruar me ndërgjegje, ekspertizë dhe paanshmëri dhe ka diskriminuar kandidatët e mundshëm, duke mundësuar disa persona të jashtëm me të cilët ka lidhur kontrata individuale dhe i ka punësuar si bashkëpunëtorë, ekspertë, trajnerë. dhe të tjera – njoftoi në atë kohë Prokuroria për Ndjekjen e Krimit të Organizuar dhe Korrupsionit.

Në të njëjtën kohë, siç sqaruan nga atje, në kundërshtim me udhëzuesin e Komisionit Evropian dhe planin e prokurimit publik, pesë herë në vitin 2018, gjatë përdorimit të parave evropiane, ka funksionuar në kundërshtim me parimet e ekonomisë, efikasitetit dhe efektivitetit, d.m.th. , nuk ka publikuar njoftime për prokurim publik, nuk ka respektuar rregullat e përgjithshme dhe nuk ka zhvilluar procedura për prokurim publik, por ka lidhur kontrata me katër persona juridikë duke u mundësuar përfitimin e përfitimit pasuror.

Prokuroria ka vërejtur edhe parregullsi në shpenzimin e parave për udhëtime pune.

- Njëkohësisht, i pandehuri i parë ka vepruar në kundërshtim me Dekretin për ndryshimin e Dekretit për shpenzimet për udhëtime pune dhe lëvizje jashtë vendit dhe në kundërshtim me dispozitat e akteve nënligjore që specifikojnë funksionimin e Agjencisë Kombëtare të Programeve Arsimore Evropiane dhe Lëvizshmërisë - thuhet në deklaratë.

Prandaj, punonjësit të akuzuar i janë paguar gati një milion denarë ose rreth 15.300 euro për udhëtime pune nga arkëtari.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës