Këtë dimër, më shumë evropianë mund të vdisnin nga i ftohti se sa kanë vdekur ndonjëherë në luftë

Lufta në Ukrainë shkatërroi iluzionet në Bashkimin Evropian se Rusia mund të ishte një partner i qëndrueshëm i jashtëm politik dhe ekonomik. Kjo njohuri ka një çmim të lartë, fjalë për fjalë dhe figurativisht, por BE-ja nuk ka askënd për të fajësuar veç vetes.

Për dekada me radhë, infrastruktura për blerjen e produkteve energjetike nga Rusia u zhvillua, në dobi të industrisë dhe popullsisë së Bashkimit Evropian, e cila kishte akses në naftë dhe gaz të lirë.

Ndonjëherë kishte probleme të vogla me dërgimin, tubacionet e gazit dhe të naftës shpesh përdoreshin si atu gjatë negociatave politike, por nuk kishte probleme të mëdha. Kjo është arsyeja pse tubacioni i ri i gazit Nord Stream 1 midis Rusisë dhe Gjermanisë u hap në 2011.

Më parë, nuk ishte e pazakontë që Rusia të përdorte naftën dhe gazin e saj si një aset politik, por lufta në Ukrainë e bëri Putinin të përdorte burimet e energjisë për luftë. Nuk është vetëm Ukraina, ku dimri me siguri do të çojë në shumë viktima njerëzore, duke pasur parasysh shkatërrimin e infrastrukturës energjetike të atij vendi.

Për shkak të rritjes së çmimit të benzinës, që transferohet në rritjen e çmimit të ngrohjes, ky dimër mund të jetë vdekjeprurës për banorët e Bashkimit Evropian. Nëse të dhënat historike mbi marrëdhëniet midis vdekshmërisë, motit dhe çmimeve të energjisë janë diçka për t'u kaluar, dimri mund të jetë më vdekjeprurës se lufta në Ukrainë. Si?

Në pamje të parë, gjithçka po shkon mirë, dimri do të jetë i ngrohtë dhe magazinat janë plot

Deri më tani, shumë gjëra po shkojnë në duart e BE-së, megjithëse është një situatë e keqe në çdo drejtim. Kapaciteti i ruajtjes së gazit është afër nivelit më të lartë të të gjitha kohërave prej mbi 94 përqind. Në Kroaci, kapaciteti i depozitimit të gazit Okoli, i vetmi atje, është 96 për qind.

Por vetëm mbushja e rezervuarit nuk do të thotë se ka mjaft gaz. Në nivel të Bashkimit Evropian, vetëm 28 për qind e nevojave vjetore mund të mbulohen nga magazinimi, në Kroaci 16 për qind. Sigurisht, duhet të vazhdoni të blini sepse kapaciteti i ruajtjes nuk është i mjaftueshëm.

Që nga mesi i nëntorit, më shumë gaz është tërhequr nga magazinimi sesa pompohet në to, rreth gjysmë muaj më vonë se zakonisht. Momenti në të cilin depozitat e gazit do të nisin të zbrazen përcaktohet nga kushtet e motit. Vjeshta dhe dimri më i ngrohtë do të thotë një fillim i mëvonshëm i përdorimit të inventarit në magazina, ato më të ftohta më herët.

Bashkimi Evropian është me fat këtë vit, sepse vjeshta është jashtëzakonisht e ngrohtë, dhe parashikimet e motit parashikojnë që moti relativisht i ngrohtë për këtë periudhë të vitit do të vazhdojë edhe në dimër. Qendra Evropiane për Parashikimet e Motit me Distanca të Mesme parashikon se sezoni i dimrit 2022/2023 do të jetë shumë më i ngrohtë se dimri mesatar nga viti 1993 deri në 2016, dhe e njëjta gjë vlen edhe për Ukrainën, Rusinë, Shtetet e Bashkuara dhe Kinën.

Çmimet e energjisë janë rritur ndjeshëm dhe po kërkohen rrugë alternative të furnizimit

Çmimet e energjisë u rritën ndjeshëm në vitin 2022. Një fuçi naftë bruto është 85 dollarë, më pak se në muajt e parë pas fillimit të luftës në Ukrainë, kur çmimi varionte nga 110 në 125 dollarë për fuçi, por shumë më i lartë se në vitet e mëparshme.

Nga fillimi i vitit 2015 deri në pandeminë Covid-19 në 2020, çmimi i naftës së papërpunuar BRENT luhatet vazhdimisht midis 50 dhe 75 dollarë për fuçi. Por nga fillimi i vitit 2011 deri në fund të 2014, ishte kryesisht mbi 100 dollarë. Dërgesat e naftës së papërpunuar në dhjetor, janar dhe mars janë negociuar gjithashtu me rreth 85 dollarë për fuçi. Kjo do të thotë se ne nuk jemi në një periudhë historikisht të çmimeve të larta të naftës.

Për ngrohje, çmimi i gazit është shumë më i rëndësishëm. Çmimet e të ardhmes së gazit natyror në bursën holandeze, kryesore e Evropës, janë aktualisht rreth 125 euro për megavat orë për dërgesat e dhjetorit dhe dy deri në katër euro më shumë për dërgesat në muajt e parë të 2023.

Kushtet e buta të motit dhe shfrytëzimi i mirë i depove të gazit po ndihmojnë për të mbajtur çmimin nën rekord prej 150 deri në 350 euro për MWh, në të cilin diapazon lëviznin gjatë muajve të verës. Megjithatë, situata është ende sfiduese pasi një rritje e papritur e kërkesës mund të shtrydhë inventarët dhe oferta mbetet e kufizuar.

Gazprom ka paralajmëruar se nga 28 nëntori do të reduktojë furnizimin e gazsjellësit që kalon përmes Ukrainës, i cili është zinxhiri i fundit përmes të cilit gazi nga ai vend ende arrin në Evropë që nga mbyllja e plotë e Nord Stream 1. Evropa është në kërkim të rrugëve alternative të furnizimit. , dhe një prej tyre është Afrika e Veriut.

Algjeria është eksportuesi më i madh i gazit të Afrikës së Veriut në Evropë dhe deri më tani ka nënshkruar kontrata afatgjata gazi me Spanjën, Italinë dhe Slloveninë. Franca u përpoq të bënte të njëjtën gjë, por pas negociatave të gjata, Algjeria njoftoi Parisin se marrëveshja aktuale ishte shtyrë për një kohë të pacaktuar. Franca kishte shpresuar të nënshkruante marrëveshjen përpara fundit të vitit 2022, duke kompensuar humbjen e gazit rus.

Dimrat e kombinuar me rritjen e çmimit të energjisë elektrike çojnë në vdekshmëri të tepërt

Ndikimi i motit të ftohtë në shëndet dhe rritja e vdekshmërisë është vërtetuar prej kohësh shkencërisht. Megjithëse metodologjitë ndryshojnë, konsensusi është se vdekshmëria e tepërt ndodh në muajt e dimrit për shkak të temperaturave të ftohta.

Media më me ndikim në botë që merret me tema ekonomike, The Economist, ka krijuar modelin e vet që parashikon një rritje të vdekjeve në Evropë këtë dimër, duke marrë parasysh nëse do të jetë më i ngrohtë apo më i ftohtë se vitet e kaluara.

Temperaturat e ftohta zakonisht janë më vdekjeprurëse se sa të nxehta, pohojnë mediat. Midis dhjetorit dhe shkurtit, 21% më shumë evropianë vdesin çdo javë sesa nga qershori në gusht. Në të kaluarën, rritja e çmimeve kishte pak ose aspak ndikim në vdekshmërinë në muajt e dimrit, por për shkak të intensitetit të rritjes së çmimit të energjisë elektrike dhe benzinës këtë vit, kjo do të ndryshojë.

Sipas modelit të Economist, nëse modelet e kaluara do të mbaheshin, çmimet aktuale të energjisë elektrike do ta shtynin numrin e vdekjeve mbi mesataren historike edhe në dimrin më të butë. Vdekshmëria totale varet edhe nga faktorë të tjerë, veçanërisht nga temperatura.

Midis 79.000 dhe 185.000 të tjerë vdiqën këtë dimër në Evropë

Duke parë kohën mesatare, modeli zbulon se një rritje prej 10 për qind e çmimit të energjisë elektrike shoqërohet me një rritje prej 0,6 për qind të vdekjeve, megjithëse numri është më i lartë në javët e ftohta dhe më i ulët në ato të buta. Dhe sipas të dhënave të agjencisë statistikore të BE-së Eurostat, vetëm në gjysmën e parë të vitit rryma për familjet në disa vende është shtrenjtuar për disa për qind. Në dimër, rritja do të jetë edhe më e madhe.

Çmimet e energjisë elektrike shtëpiake u rritën në 22 vende anëtare të BE-së gjatë gjysmës së parë të 2022 krahasuar me gjysmën e parë të 2021. Rritja më e lartë është vërejtur në Republikën Çeke (62 përqind), Letoni (59 përqind) dhe Danimarkë (57 përqind). Rritje rekord është vërejtur gjithashtu në Estoni (55 përqind), Rumani (55 përqind), Itali (37 përqind), Greqi (37 përqind) dhe Spanjë (32 përqind). Çmimet do të jenë edhe më të larta gjatë dimrit.

Situata e gazit është edhe më e keqe. Midis gjysmës së parë të vitit 2021 dhe gjysmës së parë të 2022, çmimet e benzinës shtëpiake u rritën në 23 shtete anëtare të BE-së. Ato u rritën më së shumti në Estoni (154 përqind), Lituani (110 përqind), Bullgari (108 përqind), Belgjikë (100 përqind), Greqi (98 përqind) dhe Rumani (95 përqind). Mund të supozohet se çmimet do të jenë edhe më të larta në dimër.

Në dimrin 2022/2023. ndikimi i rritjes së çmimit të energjisë në rritjen e vdekshmërisë mund të jetë edhe më i madh, për shkak të goditjes së rritjes së papritur të çmimit të energjisë elektrike. Familjet mund të përshtaten me rritjen graduale të çmimeve, por ato janë shumë të ndjeshme ndaj goditjeve të çmimeve si ajo që ndodh me energjinë elektrike dhe burimet e tjera të energjisë deri në vitin 2022.

Duke supozuar dimrin më të ngrohtë në 20 vjet për çdo vend, modeli parashikon një tejkalim prej 79.000 vdekjesh, një rritje prej 2,7 përqind. Për një dimër tipik, parashikimi është për vdekshmëri të tepërt deri në 147.000 njerëz (rritje 4,7 përqind). Nëse ky dimër do të ishte më i keqi në 20 vjet për secilin vend, vdekjet e tepërta do të rriteshin në 185.000 (6 përqind).

Është e mundur që më shumë njerëz të vdesin nga i ftohti sesa kanë vdekur në luftë deri tani

Është ende e vështirë të përcaktohet numri i saktë i të vdekurve nga sulmi rus në Ukrainë. Por nëse marrim vlerësimin konservativ se rreth 30 ushtarë kanë vdekur në secilën anë, së bashku me gjashtë deri në dhjetë mijë civilë, edhe një dimër i ngrohtë mund të marrë më shumë jetë këtë vit sesa lufta në Ukrainë.

Përpjekja e Rusisë për të pushtuar shpejt Ukrainën dështoi shumë kohë më parë. Shumica e planeve që Rusia kishte në Ukrainë dështuan. Të mbështetur në një cep, Putini dhe regjimi i tij janë fokusuar në shkatërrimin e infrastrukturës energjetike të Ukrainës. Edhe nëse ky dimër është i butë në Ukrainë, nuk mjafton për të shmangur një rritje të vdekshmërisë. Një dimër i ashpër pa luftë dhe çmime të ulëta të energjisë ndoshta do të merrte më pak jetë sesa një dimër i butë, por kjo është një luftë me infrastrukturë të shkatërruar energjetike.

Vendet e Bashkimit Evropian, të cilat mbështesin Ukrainën, janë viktima kolaterale të luftës. Më konkretisht, popullsia e tyre do të jetë viktimë kolaterale. Megjithëse rritja e çmimeve të energjisë nuk mund t'i atribuohet vetëm luftës në Ukrainë, pasi ato filluan të rriten në fund të vitit 2021, situata sigurisht që do të ishte shumë më e mirë nëse nuk do të kishte luftë.

Video e ditës