Ky rrezik fshihet nëse jeni në dimër: Si ndodhin ortekët dhe si mbroni veten?

Foto: Profimedia

Ortekët praktikisht ndodhin për shkak të paqëndrueshmërisë së mbulesës së borës, pra kur ulet shtresa e borës nën to. Ndërsa temperatura rritet, kristalet e borës humbasin vetitë e tyre lidhëse dhe kështu fillon orteku.

Një rrezik i fortë për ortekët janë fryrjet e forta të erës që mund të ngrenë masa të varura bore. Ka disa lloje orteqesh. Veçanërisht të rrezikshme janë të ashtuquajturat ortekët e pluhurosur sepse bora bie në shpat me shpejtësi mbi 300 kilometra në orë. Erërat e stuhishme dhe ndryshimet shoqëruese të presionit mund të krahasohen me një uragan. Nëse afroheni dhe thithni këtë kombinim ajri dhe bore, ekziston rreziku i mbytjes. Ortekët që “ngrihen” vetë, pra zbresin në shpat për shkak të dobësimit të qëndrueshmërisë së borës, quhen spontane. Të tjerat quhen ortekë dhe mund të shkaktohen nga faktorë të ndryshëm si aktiviteti sizmik, era, faktorët njerëzorë etj.

Mbrojtja më e mirë kundër ortekëve të rrezikshëm janë pyjet e dendura. Ato parandalojnë grumbullimin e masave të mëdha të borës si dhe “zbritjen” e shpejtë të tyre në shpatet. Kur masat natyrore nuk janë të mundshme, përdoren ato artificiale, si ndërtimi i gardheve të posaçme që kufizojnë lëvizjen e masave të borës. Një nga format më të zakonshme të mbrojtjes nga kjo fatkeqësi natyrore janë ortekët e kontrolluar. Ato janë në të vërtetë fillimi i qëllimshëm i orteqeve më të vogla dhe të kontrolluara për të parandaluar formimin e një orteku të madh e të pakontrolluar.

Për fat të mirë, zonat e larta malore të kërcënuara më shpesh nga ortekët janë të pabanuara, kështu që dëmet dhe viktimat e mëdha nga ortekët janë shumë më të rralla se në fatkeqësitë e tjera natyrore. Megjithatë, herë pas here ndodh që masa e dëborës të mbartë me vete vendbanime më të vogla, të shkatërrojë komunikime të rëndësishme, të shkatërrojë sipërfaqe të mëdha nën pyje.

Orteku më vdekjeprurës i regjistruar ndodhi në Peru në maj 1970. Një tërmet me magnitudë 20.000 ka tronditur dy qytete në rajonin e Huaskaran, duke vrarë të paktën 1960 njerëz. Gjithashtu në Peru, në qershor 4.000, një ortek zhduku disa vendbanime më të vogla në faqen e Tokës dhe vrau rreth XNUMX njerëz.

Gjatë Luftës së Parë Botërore, në zonën e Alpeve të Tirolit, ushtria me shpërthime të forta shkaktoi ortekë të vazhdueshëm, të cilët vranë kolektivisht 20-40.000 banorë. Nuk ka pasur shembuj të orteqeve të tilla vdekjeprurëse në historinë e fundit, por rreziku i tyre është gjithmonë i pranishëm.

 

Video e ditës