"Kjo është një travesti": Artisti Penushliski kërkon që piktura e tij të hiqet nga Qendra Kulturore Bullgare

Foto: Telma / print screen

Artisti Ilia Penushliski ai kërkon publikisht tërheqjen e fotografisë së tij, e cila tani është e ekspozuar në Qendrën e re Kulturore Bullgare në Shkup, e cila është ekspozuar si pjesë e ekspozitës me titull "Së bashku".

- Derisa politika bullgare të ndalojë me shkeljet primitive dhe për ne fyese me dhimbje në thelbin e ekzistencës sonë, çdo “bashkëpunim kulturor” do të jetë një travesti – shkruan Penushliski, i cili thotë se piktura është ekspozuar në Qendrën Kulturore Bullgare pa dijeninë e tij. .

Ky është reagimi i plotë i artistit:

“Në Shkup, këto ditë në qendrën e re kulturore bullgare u hap ekspozita artistike me vepra të disa piktorëve bullgarë dhe të disa piktorëve tanë. Ekspozita titullohet 'Së bashku'.

Pyes veten, cili është qëllimi i kësaj ekspozite? Kë përfaqëson ajo? Në një botë normale, një ekspozitë e tillë do të ishte një shembull i përbashkët i bashkëpunimit kulturor mes dy popujve.

Por duke pasur parasysh qëndrimin e çimentuar bullgar ndaj mosekzistencës së kombit maqedonas, në gjuhën maqedonase dhe prej andej e tutje pikturës dhe kulturës maqedonase, përgjigja imponohet - për ta, bullgarët, ekspozita nuk mund të jetë gjë tjetër veçse një ekspozitë me vepra të bullgarëve bullgarë dhe bullgarë maqedonas.

Dhe, në atë ekspozitë më shtynë edhe mua. Me një foto që kam pikturuar në Koloninë e Arteve Galiciane njëzet vjet më parë. Mësoj nga miqtë e habitur se edhe emri im është në dritaren e qendrës. Pra, le të shohë pazari kush merr pjesë në këtë ngjarje. I kërkoj Kolonisë Galike të tërheqë fotografinë time nga kjo ekspozitë. Kërkoj që qendra bullgare të fshijë emrin tim nga dritarja.

Derisa politika bullgare të ndalet me cenimet primitive dhe për ne fyese të dhimbshme në thelbin e ekzistencës sonë, çdo 'bashkëpunim kulturor' do të jetë një travesti", thotë artisti.

Video e ditës