Pavijoni i Artit Maqedonas hapet në Venecia me "Përvoja e peizazhit" nga Jankuloski dhe Moteska.

Bienalja e Venecias / Foto: Ministria e Kulturës

Në ndërtesë "Squola dei Laneri", në prani të mysafirëve të shumtë, sot në Venecia u prezantua zyrtarisht përfaqësuesi zyrtar i Republikës së Maqedonisë së Veriut në edicionin e 59-të të Bienales së Arteve të Bukura të Venecias, projekti "Përvoja e peizazhit" nga Robert Jankuloski dhe Monika Moteska.

Në prezantimin e projektit folën ministrja e Kulturës Bisera Kostadinovska-Stojçevska dhe drejtoresha e Galerisë Kombëtare të Maqedonisë së Veriut, Dita Starova-Qerimi.

- Mirë se vini në Venecia, mirë se erdhe në pavijonin e artit maqedonas, mirë se erdhe në "Qumështi i ëndrrave" përmes "Përvoja e peizazhit" të përfaqësuesve tanë në Bienalen e 59-të të Artit e barabartë me festë. Ky vend i shenjtë për artistët, siç e quajnë ata, është në fakt një pasqyrë e pafytyrësisë sonë e barabartë me një komplot të cekët kundër shtëpisë sonë. Ne nuk e krijuam këtë planet. A e kuptuam se ajo na krijoi? - tha në fjalimin e saj ministrja e Kulturës Kostdinovska-Stojçevska.

Duke iu referuar temës së Bienales së sivjetshme, ajo theksoi se projekti “Landscape Experience” nuk është një arratisje nga realiteti, por përkundrazi.

- Është aq reale sa për një moment të vjen të ikësh. Por duke qenë se artdashësit shkojnë gjithmonë në drejtim të kundërt, më vjen mirë që jemi në vendin e duhur, por në një kohë të pasigurt. Helmetat, arseniku, pelivanët… ..lufta, fatkeqësitë mjedisore dhe ajo luftë e përjetshme mes së mirës dhe së keqes. Ndoshta një shoqatë e mjaftueshme e Ukrainës, e KOVID-19, për mbijetesë. A jemi gati për këtë rrugëtim përmes artit? Nëse përgjigja është PO, le të shkojmë tani! Faleminderit dhe mirë se erdhe në Venecia e vetme, si e ëndrrave! - tha ministrja Kostadinovska-Stojçevska.

Drejtoresha e Galerisë Kombëtare, Dita Starova-Qerimi, Në fjalën e tij ai theksoi se ky projekt është pjesëmarrja e tetë e Galerisë Kombëtare si organizator zyrtar i vendit tonë në Bienalen e Venecias, që është krenari, por sigurisht përgjegjësi dhe sfidë e vazhdueshme për prezantimet e autorëve maqedonas të cilët me marrëdhëniet e dorëshkrimeve të tyre autoktone pamore me temat aktuale botërore.

Projekti "Përvoja e peizazhit" nga Robert Jankuloski dhe Monika Moteska / Foto: Ministria e Kulturës

- Këto të dhëna flasin për vizionin bazë të realizuar nga Galeria Kombëtare dhe i referohen, para së gjithash, prezantimit të veprave cilësore autoriale të artistëve të njohur maqedonas që përfaqësojnë vendin tonë në këtë bienale më prestigjioze botërore të arteve pamore. Suksesi i këtyre shfaqjeve, të cilat autorëve u sollën mundësi të reja për bashkëpunim ndërkombëtar, konfirmojnë pozicionin e Galerisë Kombëtare si një nga institucionet lider në vend në fushën e arteve pamore - tha drejtoresha Starova-Qerimi. Duke shpjeguar konceptin e projektit, ajo tha se përmes estetikës së krijimeve të peizazhit magjik të një rajoni gjeopolitik të bukur, të braktisur dhe të shkatërruar katastrofikisht ekologjikisht, paraqitet toksiciteti dhe fuqia shkatërruese e bukurisë së dukshme surreale mbi shëndetin e gjithë botës së gjallë. .

- Autorët Robert Jankuloski dhe Monika Moteska në projektet e tyre të mëparshme marrin në konsideratë dhe përpunojnë "estetikën" e peizazheve të braktisura (të lënë pas dore), duke i vendosur ato në një kontekst të ri dhe duke kërkuar vazhdimisht shtresa të reja të leximit të dispozitave jetë - vdekje, e bukur - e shëmtuar, dehëse - helmuese, tha Starova-Qerimi, e cila është edhe komisionere e projektit.

Kuratore janë Ana Frangovska, kuratore e lartë në Galerinë Kombëtare të RS Maqedonisë dhe Sanja Kojic Mladenov, këshilltare kuratore në Muzeun e Artit Bashkëkohor në Novi Sad, Serbi dhe kuratore e projektit Eurovision në Departamentin e Arteve Vizuale IFA Stutt.

Edicioni i 23-të i Bienales së Artit të Venecias do të mbahet nga data 27 prill deri më XNUMX nëntor dhe kurohet nga Cecilia Alemani.

Video e ditës