Zbulohet se cili suplement dietik mund të zvogëlojë rrezikun e kancerit të trashëguar deri në 60 për qind

Foto: Profimedia

Një studim 20-vjeçar që përfshin gati një mijë pjesëmarrës në mbarë botën ka bërë një zbulim të rëndësishëm - njerëzit me shanse më të larta për të zhvilluar lloje të caktuara të kancerit mund të zvogëlojnë rrezikun e tyre për këtë sëmundje deri në 60 për qind me një shtesë të thjeshtë diete.

Është niseshte rezistente, një lloj i veçantë niseshteje që kalon nëpër zorrën e hollë dhe më pas fermentohet në zorrën e trashë, ku ushqen bakteret e dobishme të zorrëve.

Rezultatet e studimit ishin aq bindëse në zvogëlimin e rrezikut të kancerit të pjesës së sipërme gastrointestinale (GI) saqë studiuesit tani duan t'i përsërisin ato për t'u siguruar që nuk kanë humbur asgjë.

“Kemi zbuluar se niseshteja rezistente redukton shumë lloje të kancerit me më shumë se 60 për qind. Efekti ishte më i dukshëm në pjesën e sipërme të zorrëve”, thotë studiuesi kryesor dhe nutricionisti John Mathers OD Universiteti i NewcastleBritania e Madhe.

Kanceret e sistemit të sipërm të tretjes përfshijnë kancerin e ezofagut, stomakut dhe pankreasit.

"Rezultatet janë emocionuese, por madhësia e efektit mbrojtës ishte e papritur, kështu që nevojiten kërkime të mëtejshme për të përsëritur këto gjetje," shton një nga studiuesit. Tim Bishop, një epidemiolog gjenetik në UniversitetiLeeds.

Niseshteja rezistente ose rezistente mund të blihet si një suplement i ngjashëm me fibrat dhe gjendet natyrshëm në një sërë ushqimesh, duke përfshirë banane të gjelbërta të lehta, tërshërë, makarona dhe oriz të gatuara dhe të ftohur, bizele dhe fasule.

Hulumtimi u krye midis viteve 1999 dhe 2005 dhe përfshiu një grup prej 918 personash me një gjendje të njohur si Sindroma e Lynch. Është një nga predispozitat gjenetike më të zakonshme ndaj kancerit që ne njohim, me një në 300 njerëz që mbartin gjenin e lidhur.

Ata që trashëgojnë gjenet për Sindroma e Lynch kanë një rrezik të rritur ndjeshëm të zhvillimit të kancerit kolorektal, si dhe kancerit të stomakut, endometriumit, vezoreve, pankreasit, prostatës, traktit urinar, veshkave, kanaleve biliare, zorrës së hollë dhe trurit.

Për të kuptuar se si të zvogëlohet ky rrezik, pjesëmarrësit u ndanë rastësisht në dy grupe, ku 463 prej tyre pa e ditur morën një dozë ditore prej 30 gram niseshteje rezistente në formë pluhuri për dy vjet – afërsisht e barabartë me marrjen e një bananeje jo të pjekur në ditë. .

455 personat e tjerë me sindromën Lynch morën një placebo në formë pluhuri niseshteje çdo ditë, por që nuk përmbante përbërës aktivë.

Grupet e njerëzve u ndoqën më pas për 10 vitet e ardhshme.

Gjatë periudhës së ndjekjes, pati vetëm 5 raste të reja të kancerit të pjesës së sipërme gastrointestinale (GI) midis 463 personave që merrnin niseshte rezistente. Krahasuar me 21 raste të kancerit të traktit të sipërm të tretjes në 455 persona në grupin e placebos, ky është një reduktim mjaft domethënës.

Megjithatë, kishte një zonë ku niseshteja rezistente nuk bënte shumë ndryshim, dhe ky ishte grupi i njerëzve me kancer të zorrëve.

Megjithëse nevojiten kërkime më të detajuara për të kuptuar saktësisht se çfarë përfshihet, shkencëtarët thanë: "Ne mendojmë se niseshteja rezistente mund të zvogëlojë zhvillimin e kancerit duke ndryshuar metabolizmin bakterial të acideve biliare dhe duke reduktuar ato lloje të acideve biliare që mund të dëmtojnë ADN-në tonë dhe eventualisht shkaktojnë kancer”, thotë Mathers, duke shtuar se duhet bërë kërkime të mëtejshme.

Prova u krye mbi njerëz tashmë të predispozuar gjenetikisht për të zhvilluar kancer dhe mund të mos zbatohet domosdoshmërisht për publikun e gjerë, por shumë mund të mësohet duke kuptuar më mirë se si niseshteja rezistente mund të ndihmojë në mbrojtjen kundër kancerit.

Video e ditës