Është zbuluar një vaksinë kundër dy prej kancereve më vdekjeprurëse në botë

ilustrim i vaksinimit
Foto: EPA-EFE

Shkencëtarët nga Elicio Therapeutics ata prodhonin vaksina të cilat mund të ndihmojnë në parandalimin dy llojet më vdekjeprurëse të kancerit në botë - zorrës së trashë dhe pankreasit.

Nëpërmjet studimeve të para tek njerëzit, kjo vaksinë kundër kancerit është zbuluar se zvogëlon rrezikun e rikthim (rikthim i sëmundjes) në 100 për qind të pacientëve të cilëve iu është hequr tumori, por ende kanë shënues tumoralë në gjakun e tyre.

"Megjithëse nevojiten studime shumë më të gjera për të konfirmuar efektivitetin e ilaçit, kjo vaksinë kundër kancerit mund të rrisë normat e mbijetesës në kancerin e zorrës së trashë dhe pankreasit," i thanë shkencëtarët. Daily Mail.

Shkalla e mbijetesës në këtë pikë pas pese vite vetëm shumat 12,5 për qind në kancerin e pankreasit ose 63 për qind në kancerin e zorrës së trashë.

Në anën pozitive, ndryshe nga vaksinat e tjera eksperimentale të kancerit në zhvillim, kjo nuk duhet t'i përshtatet secilit pacient, duke e bërë atë më të aksesueshme dhe më të lirë.

Sa i përket vetë analizave, ato u kryen në 25 pacientë që kishin kancer pankreatik ose kancer të zorrës së trashë.

Të gjithë atyre iu hoqën tumoret me operacion, por ata kishin ende biomarkues kanceri në gjakun e tyre, gjë që çon në një rrezik të lartë të rikthimit të sëmundjes.

“Është periudha në të cilën një person që, për fat të keq, nuk është shëruar, ka sasinë më të vogël të kancerit në organizmin e tij”, tha Pashtun Kasi, drejtor i kërkimit të kancerit të zorrës së trashë në Shkollën e Mjekësisë Weill Cornell në SHBA.

Ato përdoren në vaksinë dy peptide, G12D dhe G12R. Ata janë të lidhur me albumina, një proteinë në trup që transporton acidet yndyrore në nyjet limfatike.

Albumi ndihmon që vaksina të udhëtojë drejtpërdrejt në nyjet limfatike, ku aktivizon sistemin imunitar.

Kjo është e ndryshme nga vaksinat e tjera peptide, thotë Cassie, sepse vaksinat e ngjashme kanë një rrugë anashkalimi, që do të thotë se ato udhëtojnë në organe që nuk kanë nevojë për to dhe degradohen gjatë procesit.

Gjatë trajtimit vaksina e kancerit injektohet në të dy krahët dhe këmbët, pra jepen gjithsej katër injeksione në javë për katër javë.

Pacientët e vazhduan këtë proces çdo javë tjetër për dy javë, më pas bënë një pushim përpara se të fillonin një vaksinim pasues tre-mujor. Faza e vaksinimit pasues është e nevojshme sepse pas një kohe të caktuar përgjigja imune ndaj vaksinës dobësohet.

 

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës