Pas ngrirjes së marzheve, çmimi i vajit të gatimit u hodh!?

Blerja e produkteve në arkë / "Shtypi i Lirë" - Dragan Mitreski

Megjithatë, nëse shikoni kontrollet e shumta të artikujve, vërehet se kërcimi i çmimeve është thuajse një fenomen i rastësishëm dhe rënia më e madhe është vërejtur te orizi në një dyqan, deri në 56 për qind.

Ulje të ndjeshme të çmimeve të shumicës së produkteve ushqimore, veçanërisht të orizit - në një nga tregjet deri në 56 për qind, u regjistruan nga inspektorët e tregut pas një turi tregtar ku monitoruan zbatimin e vendimit të qeverisë për kufizimin e marzhit.

Por ajo që i habiti ishte se në disa markete, pas vendimit për kufizimin e marzhit, çmimet e vajit të gatimit në disa markete u rritën nga 1 në 4 për qind. Kështu nëse para ngrirjes së marzheve vaji për gatim ka qenë 156 denarë, atëherë bëhet 162 denarë.

Rritje të miellit në disa markete ka pasur nga 37 në 39 denarë për kilogram, si dhe ambalazhimi i 1 gram oriz nga 900 në 53 denarë për klasën e parë, përkatësisht nga 57 në 48 denarë për klasën e dytë. Për një denar, gjegjësisht nga 49 në 55 denarë, sheqeri në një treg u rrit.

Sidoqoftë, nëse shikoni kontrollet e shumta të artikujve, mund të shihni se rritjet e çmimeve janë pothuajse të rastësishme. Në një numër të vogël të rasteve çmimi i ushqimeve bazë ka mbetur i pandryshuar, ndërsa më së shpeshti ka rënë. Disa lloje të bukës ranë me 30 për qind, orizi me 25 deri në 56 për qind, mielli me 7 deri në 10 për qind, vezët deri në 2 për qind…

Më 14 qershor, Qeveria ka miratuar Vendim për kushte të veçanta për tregtimin e mallrave të caktuara, me të cilin përcaktohet marzhi më i lartë tregtar i produkteve ushqimore bazë në tregtinë me shumicë dhe pakicë. Me këtë vendim, ka një diferencë prej 5 për qind në tregtinë me shumicë dhe 5 për qind në tregtinë me pakicë për bukën e bardhë të prerë në copa ose të plota, për sheqerin e bardhë si dhe për vajin e lulediellit, me përjashtim të bukës së presimit të ftohtë. Për miell gruri - lloji 400 dhe lloji 500, për makarona dhe spageti nga gruri i fortë, oriz i bardhë maqedonas, për qumësht lope të përhershme me përmbajtje yndyre 2,8%, 3,2% dhe 3,5% dhe për vezë pule, për të gjitha kompanitë dhe sipërmarrësit individualë pjesëmarrës. në zinxhirin tregtar është vendosur një marzh tregtar deri në 10% në tregtinë me shumicë dhe deri në 10% në tregtinë me pakicë.

Gjobat për moszbatim të vendimit, sipas rregullores aktuale janë nga 500 deri në 5.000 euro.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës