Tetë simptoma të lisë së majmunëve për t'u kujdesur

Foto: Profimedia

Lija e majmunëve është një sëmundje virale e shkaktuar nga një virus i ngjashëm me virusin e lisë, por nuk përhapet midis njerëzve me aq efikasitet dhe ka një shkallë më të ulët të vdekshmërisë se lija.

Si transmetohet sëmundja?

Rezervuari natyror i virusit ka të ngjarë të jenë disa lloje ketrash dhe brejtësish të tjerë në natyrë në vendet e Afrikës Qendrore dhe Perëndimore. Edhe pse sëmundja quhet lija e majmunëve, duket se majmunët nuk janë rezervuari i virusit, por infektohen rastësisht, si njeriu, nga kontakti me kafshët e tjera dhe sekrecionet e tyre. Sëmundja kalon te njerëzit në kontakt me sekrecionet e kafshëve të sëmura përmes mukozës ose lëkurës së dëmtuar të njerëzve. Mund të transmetohet edhe nëpërmjet një kafshimi ose gërvishtjeje nga një kafshë e infektuar.

Sëmundja mund të transmetohet nga personi në person me pika (kontakti i ngushtë) dhe kontakti me ndryshimet e lëkurës që shfaqen tek pacienti. Sëmundja tek njerëzit shfaqet kryesisht në zonat rurale në disa vende të Afrikës Qendrore dhe Perëndimore.

Lija e majmunëve shfaqej herë pas here jashtë Afrikës, kryesisht te udhëtarët që u infektuan në Afrikë dhe te njerëzit që ishin në kontakt të ngushtë me ta (ndanin një familje, kujdeseshin për ta...). Në Shtetet e Bashkuara, në vitin 2003 pati një shpërthim të lisë së majmunëve tek fëmijët dhe të rinjtë të cilët e infektuan atë përmes kontaktit me qentë e prerëve (brejtësit), të cilët u infektuan nga brejtësit e importuar nga Gana.

Në maj të këtij viti, në Britaninë e Madhe u zbuluan katër raste të lisë së majmunëve, njëri prej të cilëve ishte i importuar nga Afrika dhe tre të tjerët jo; disa raste të lisë së majmunëve janë konfirmuar në Portugali, Spanjë dhe Itali.

Deri më tani të gjithë të infektuarit janë meshkuj dhe pjesa më e madhe konsiderohet se e kanë marrë këtë sëmundje gjatë marrëdhënieve seksuale me meshkuj.

Simptomat dhe trajtimi

Sëmundja manifestohet nga:

1. Rritja e temperaturës së trupit
2. Dhimbje koke
3. Ethet
4. Lodhje
5. Lodhja
6. Dhimbje muskujsh dhe shpine
7. Ënjtje e nyjeve limfatike dhe
8. Një skuqje e ngjashme me atë të varicelës

Vaksinimi kundër lisë mendohet se ofron mbrojtje solide kundër lisë së majmunëve, por nuk dihet se sa zgjat mbrojtja pas vaksinimit. Pra, nuk dihet nëse personat që janë vaksinuar kundër lisë po përfitojnë sot prej tij. Në fund të viteve XNUMX dhe në fillim të viteve XNUMX, vaksinimi kundër lisë u ndërpre në mbarë botën, pas shpalljes së çrrënjosjes së lisë.

Duke qenë se tani sëmundja në Evropë mesa duket ka filluar të përhapet edhe tek meshkujt që kryejnë marrëdhënie seksuale me meshkuj, ekziston mundësia e futjes edhe nga këto vende. Megjithatë, duhet pasur parasysh se sëmundja nuk është shumë ngjitëse, domethënë në shumicën e rasteve kërkohet kontakt shumë i ngushtë me pacientin.
Trajtimi është simptomatik dhe në shumicën e rasteve sëmundja kalon për dy deri në katër javë.

Dallimi i madh midis lisë dhe lisë është se lija ishte një antroponozë, dmth. njeriu ishte i vetmi pritës dhe rezervuar i virusit.

Falë këtij fakti, sëmundja mund të zhduket me vaksinim. Nga ana tjetër, lija e majmunëve është një zoonozë, domethënë pritësi dhe rezervuari natyror i virusit janë kafshët e egra dhe për këtë arsye nuk do të ishte e mundur të zhdukej sëmundja edhe nëse do të kishte një vaksinë efektive.

Dhe më e rëndësishmja, transmetimi i lisë së majmunit nga njeriu te njeriu është shumë më pak efikas sesa transmetimi i lisë, dmth. është. lija e majmunëve është shumë më pak ngjitëse se lija. Kjo është arsyeja pse vaksinimi masiv me vaksinën e lisë nuk përdoret në epidemitë e lisë së majmunëve, të cilat ndodhin herë pas here.

Çfarë janë lija?

Në Greqi janë konfirmuar gjithsej shtatë raste të lisë së majmunëve

 

Video e ditës