Dorëheqja nga Kushtetuta, “ngrirë” paga e gjyqtarëve

Gjykata Kushtetuese / Foto: “Shtypi i Lirë” – Dragan Mitreski

Me mosfillimin e procedurës me iniciativën e gjyqtarëve, pagat e tyre nuk do të rriten nga 300 në 400 euro, pasi gjashtë ligje janë ndryshuar për të frenuar rritjen e pagave të zyrtarëve. Me ndryshimet e gjashtë ligjeve, pagat e zyrtarëve minimalisht u rritën nga 500 në 2.000 denarë.

Këshilli Gjyqësor dhe Shoqata e Gjyqtarëve janë në pritje të vendimit të Gjykatës Kushtetuese, e cila nuk ka nisur procedurat për dy iniciativat e tyre për vlerësimin e kushtetutshmërisë së ndryshimeve në Ligjin për Pagat e Gjyqtarëve dhe Ligjin për Pagat e Këshillit Gjyqësor. Anëtarët. Me mosfillimin e procedurës, paga e gjyqtarëve dhe e anëtarëve të Këshillit Gjyqësor do të mbetet e “ngrirë”, ashtu si të gjithë të zgjedhurit dhe emëruarit e tjerë, të cilët që nga marsi i kaluar kanë marrë paga më të larta për 78 për qind dhe që nga ky mars. kanë marrë një rritje minimale për shkak se në shkurt të këtij viti Kuvendi, me ndryshimin e gjashtë ligjeve, frenoi rritjen e pagave të nëpunësve civilë.

Vetëm gjyqtarët u rebeluan

Nga Këshilli Gjyqësor janë në pritje për të marrë shpjegimin nga Gjykata Kushtetuese dhe për të diskutuar për arsyet e vendimit, si dhe për hapat e tyre të mundshëm në vijim. Një qëndrim të ngjashëm kanë edhe në Shoqatën e Gjyqtarëve.

- Shoqata e Gjyqtarëve nuk ka marrë ende vendimin përfundimtar të Gjykatës Kushtetuese të RSM-së, i cili duhet të publikohet edhe në Fletoren Zyrtare, në mënyrë që ta shqyrtojmë në kuadër të organeve kompetente në Asociacion dhe të dalim me një konkluzion i mundshëm dhe hapa të mëtejshëm të veprimit – thonë nga Shoqata e Gjyqtarëve për “Sloboden Pechat”.

Gjyqtarët janë të vetmit zyrtarë të zgjedhur dhe të emëruar që kundërshtuan ndryshimet e ligjeve që në vend që t'u rrisnin pagat me rregullimin e bazës 2024, mbetën në të njëjtin nivel për shkak të uljes së koeficientëve me të cilët llogaritet paga e tyre. Ulja e koeficientëve u vu nën presionin e fortë të publikut, i cili është ende i indinjuar nga rritja e pagave zyrtare të vitit të kaluar me 78 për qind fantastike, e cila ndodhi pasi e njëjta Gjykatë Kushtetuese hoqi bazën e dyfishtë për llogaritjen e pagave. Deri më 21 mars 2023, paga e zyrtarëve llogaritej sipas një baze fikse e cila shumëzohet me koeficientët e kompleksitetit (nga 2 në 4,5), dhe pasi Gjykata Kushtetuese e hoqi bazën fikse si antikushtetuese sepse ishin dy në ligje. , në fuqi si bazë ka mbetur paga mesatare nga viti paraardhës. Me atë vendim, pagat e zyrtarëve më të lartë, kryeministrit, kryetarit të Kuvendit dhe presidentit të shtetit nga rreth 90 mijë denarë u rritën në rreth 160 mijë denarë, si dhe u rritën dukshëm pagat e zyrtarëve të tjerë.
Sipas Ligjit për Gjykatat, paga e gjyqtarëve, e përcaktuar sipas dispozitave të atij ligji, nuk mund të zvogëlohet me ligj ose me vendim të organit shtetëror dhe mund të zvogëlohet vetëm me konstatimin e përgjegjësisë disiplinore. Po kështu, sipas Ligjit për pagën e anëtarëve të Këshillit Gjyqësor, paga e anëtarit të Këshillit, e përcaktuar sipas dispozitave të atij ligji, nuk mund të zvogëlohet me ligj tjetër apo vendim të autoritetit shtetëror.

Kushtetuese: Gjyqtarët marrin pagat më të larta

Sipas arsyetimit të Gjykatës Kushtetuese, për ndryshimet në ligjet për pagat e gjyqtarëve nuk është nisur asnjë procedurë, pasi konstatimet e kërkuesve, të cilët pretendojnë se dispozitat e kontestuara kërcënojnë pavarësinë dhe autonominë e gjyqësorit, janë të papranueshme. Gjykata.

- Sipas Gjykatës, ndryshimet e miratuara më 20 shkurt të këtij viti, me të cilat u ulën koeficientët për llogaritjen e pagave me 13 për qind, nuk janë antikushtetuese. Në veçanti, analiza tregon se pagat e gjyqtarëve dhe anëtarëve të Këshillit Gjyqësor nuk do të ulen, siç pretendohet, por do të rriten, por për një shumë minimale – tha zëdhënësja e Gjykatës Kushtetuese, Hristina Belovska, pas vendimit. .

Gjykata vlerësoi se ata vazhdojnë të marrin një pagë që i përgjigjet statusit, rolit dhe ngritjes në detyrë dhe se gjendja e tyre financiare nuk është përkeqësuar.

“Siguria e tyre financiare nuk kërcënohet, siç pretendohet në pretendimet, sepse janë në grupin e zyrtarëve publikë që marrin pagat më të larta në vend. Zvogëlimi i koeficientëve është bërë në bazë të ligjit, që do të thotë se pretendimet se ka ndërhyrje në organet e drejtësisë janë të pabaza, sepse Kuvendi është ai që është kompetent për t'i sjellë ligjet - tha Belovska.

Në nismën e Këshillit Gjyqësor dhe Shoqatës së Gjyqtarëve, thuhet se me ligjet e kontestuara, ligjvënësi ka bërë një ndërhyrje antikushtetuese dhe të paligjshme në autonominë dhe pavarësinë e pushtetit gjyqësor, nëpërmjet uljes së palejueshme ligjërisht të pagave të gjyqtarëve. bartës të autoritetit gjyqësor dhe anëtarë të Këshillit Gjyqësor, i cili është një autoritet që garanton pavarësinë e gjyqësorit.

“Thuhet se cenohet pozita kushtetuese dhe juridike e gjykatave dhe e Këshillit Gjyqësor sepse ligjvënësi ia ka ulur ndjeshëm koeficientin për gjyqtarët (nga 2,8 në 3,7 janë ulur në intervalin nga 2,43 në 3,21), pra për anëtarët. të Këshillit Gjyqësor (nga 4 për presidentin dhe 3,7 për një anëtar, ulen në 3,47, pra 3,21). Me uljen e koeficientëve është e pamundur ligjërisht dhe faktikisht të përshtaten pagat me dinamikën e pagës mesatare nga një vit më parë, duke penguar kështu të drejtën ligjore për rregullimin e pagës”, deklaruan gjyqtarët në nismën drejtuar Gjykatës Kushtetuese.

Me ndryshimet në gjashtë ligjet, pagat e zyrtarëve minimalisht u rritën nga 500 në 2.000 denarë, ndërsa pa ndryshimet, pagat e deputetëve, ministrave, gjyqtarëve, kryetarëve të komunave etj., do të rriteshin nga 300 në 400 euro. varësisht nga pozita, për hir të harmonizimit me pagën mesatare, e cila për vitin 2022 ishte 31.859 denarë, ndërsa për vitin 2023 36.614 denarë. Me ato ndryshime u ndalua një rritje e konsiderueshme për këtë vit, por nëse nuk ndodhin ndryshime të tjera ligjore gjatë muajve në vijim, pagat e zyrtarëve do të rriten një herë në vit në përputhje me pagën mesatare vjetore dhe do të presin rritjen e radhës në Mars 2025. .

Janë ndryshuar ligjet për pagat e zyrtarëve të zgjedhur dhe të emëruar, për pagën e deputetëve, prokurorëve, gjyqtarëve, anëtarëve të Këshillit Gjyqësor, si dhe Ligji për pagat e anëtarëve të Këshillit të Prokurorëve Publikë.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës