Norma bazë e interesit mbetet në nivelin 6,30 për qind

NBRSM / Foto: "Sloboden Pechat" / Dragan Mitreski

Norma bazë e interesit mbetet në nivelin 6,30 për qind. Sipas Komisionit për Politikë Monetare Operative të Bankës Popullore, politika monetare është adekuate me kushtet në ekonomi, por rreziqet e inflacionit imponojnë nevojën për monitorim të kujdesshëm të mëtejshëm të faktorëve të inflacionit dhe kujdes në drejtim të politikave makroekonomike që ndikojnë kërkesa në ekonomi duke përfshirë edhe tregun e punës ku ka ritme të larta të rritjes së pagave reale.

Siç informoi sot Banka Popullore, oferta e bonove të thesarit në ankandin e rregullt mbetet e pandryshuar dhe arrin vlerën prej 10 miliardë denarë. Normat e interesit për depozitat njëditore dhe 7-ditore janë në nivelet 4,20 për qind dhe 4,25 për qind.

- Ende pritet që niveli aktual i normave të interesit, së bashku me ndryshimet e mëparshme në rezervën e detyrueshme dhe masat makroprudenciale të marra, të kontribuojnë në ngadalësimin e mëtejshëm të inflacionit dhe ruajtjen e stabilitetit të kursit të këmbimit. Njëkohësisht, ndryshimet e fundit në instrumentin e rezervës së detyrueshme, aplikimi i të cilit fillon nga qershori 2024, nënkuptojnë mbështetje shtesë për karakterin e kujdesshëm të politikës monetare, thekson Banka Qendrore.

Nga aty theksojnë se në kushtet e një tregu valutor të qëndrueshëm, theksi kryesor gjatë marrjes së vendimit për ruajtjen e kuadrit aktual të politikës monetare është vënë në nevojën e stabilizimit të inflacionit në nivele historikisht të ulëta dhe pritjeve inflacioniste në një nivel më të lartë. bazë të përhershme, duke marrë parasysh rreziqet aktuale, të cilat në masë të madhe lidhen me tensionet gjeopolitike.

- Konkretisht, inflacioni pritet të përshpejtohet në mars 2024 në 4 për qind në nivel vjetor (3 për qind në shkurt), duke pasur parasysh ndërprerjen e vlefshmërisë së masave për çmimet e garantuara për disa produkte ushqimore dhe pije dhe për heqjen/uljen e disa detyrimeve të importit. tarifat. Megjithatë, realizimi është nën projeksionin e Bankës Popullore, me presion të reduktuar ndjeshëm nga çmimet e ushqimeve dhe energjisë, por edhe presione më të ulëta të çmimeve nga kategoritë më pak të luhatshme në tremujorin e parë, në përputhje me masat monetare të marra. Çmimet e produkteve primare në bursa vijojnë të përshtaten në rënie, me përjashtim të naftës, e cila ka luhatje të caktuara. Ecuria e inflacionit që nga fillimi i vitit është më e ulët se sa pritej, por niveli është ende mbi mesataren historike dhe rreziqet për dinamikën e çmimeve në të ardhmen ekzistojnë ende. Prandaj, u vlerësua se nevojitet kujdes i mëtejshëm në sjelljen e politikave, përfshirë politikat që ndikojnë në kërkesën në ekonomi, thuhet në deklaratë.

Niveli i rezervave devizore në fund të muajit mars ishte 4.287,1 milionë euro, që sipas Bankës Popullore është adekuate për ruajtjen e stabilitetit të kursit të valutës vendase.

Deficiti tregtar në dy muajt e parë të vitit, sipas të dhënave më të fundit të disponueshme nga sektori i jashtëm, është pak më i lartë se sa pritej me ciklin e projeksioneve të tetorit dhe me rritjen ekonomike të arritur në tremujorin e fundit të 2023 dhe në tërësi. Viti, siç theksohet nga Banka Popullore, është nën parashikimin, gjë që tregon për një ngadalësim më të fortë të rritjes ekonomike sesa pritej.

Në sektorin monetar, sipas të dhënave fillestare për muajin mars të këtij viti, depozitat po rriten me dinamikë të njëjtë si një muaj më parë, por pak më i fortë se sa pritej, dhe nga ana tjetër, aktiviteti kreditues i bankave po ngadalësohet mesatarisht, por rritja vjetore është pak mbi parashikimet për tremujorin e parë.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës