Osmani: Po planifikoj një takim me iniciatorët e klubeve për të parë se cili është qëllimi i tyre

Bujar Osmani
Bujar Osmani / Foto: Facebook, Bujar Osmani

Jam i hapur për komunikim për t'u ulur dhe biseduar, interesi ynë është që komuniteti bullgar të jetë i krijuar, i integruar dhe në marrëdhënie të shkëlqyera me të gjitha komunitetet e tjera në vend, thotë ministri i Jashtëm Bujar Osmani për portalin bullgar "Nova". .

- Mendoj se duhet biseduar me komunitetin bullgar, kam në plan të ketë një dialog të tillë me iniciatorët e klubeve për të parë se cili është qëllimi. Nëse qëllimi është që komuniteti bullgar të ketë organizatat dhe klubet e veta për të përfaqësuar veten, nëse ideja është të krijohet më mirë komuniteti bullgar, ose të integrohet komuniteti bullgar në sistem për të parandaluar politikat e mundshme diskriminuese ndaj komunitetit bullgar, le të shikoni se cilët janë mënyrat më të mira për ta bërë atë. Nuk mendoj se do të arrihet duke zemëruar opinionin, tha Osmani.

Duke folur për dëmtimin e klubit kulturor “Car Boris Treti” në Ohër, ministri theksoi se Ministria e Punëve të Jashtme ishte ndër të parat që reagoi dhe i dënoi ato ngjarje.

- Ne i konsideruam ato ngjarje si provokime që tentojnë të përkeqësojnë marrëdhëniet, të rrëmbejnë marrëdhëniet mes dy vendeve tona. Pres që autoritetet e shtetit, nga MPB-ja t'i identifikojnë që të shohim se kush qëndron prapa atyre provokimeve dhe cilët janë ata keqdashës që mundohen t'i përkeqësojnë marrëdhëniet tona, tha Osmani.

Ministri thotë se si qeveri kanë pasur rezerva për emrin e zgjedhur nga ai klub, sepse mendon se është një provokim për marrëdhëniet tona.

- Kështu perceptohet roli i këtyre figurave historike në vendin tonë. Por pavarësisht emrit dhe pikëpamjeve, askush në këtë vend nuk duhet t'i nënshtrohet sulmeve, sidomos jo të dhunshme. Ne kemi zero tolerancë ndaj sulmeve veçanërisht ndaj komuniteteve më të vogla. Askush nuk e justifikon dhunën pavarësisht emrit, ka mënyra për të kapërcyer ato dallime, ndjenjën e provokimit që kanë qytetarët tanë në lidhje me ata emra. Ka një zgjidhje të re ligjore, mund të bisedojmë me iniciatorët e atyre klubeve për të parë se si mund t'i kthejmë idetë e tyre për hapjen e klubeve në ura bashkëpunimi. “Dhuna nuk mund të jetë përgjigje dhe kërkoj nga shteti që të reagojë më fuqishëm dhe mendoj se po e bën këtë”, tha Osmani.

Marrëdhëniet maqedono-bullgare në javët e fundit ai i vlerësoi si “pasgoditje” të tërmetit të madh në marrëdhëniet që kemi pasur në dy-tre vitet e fundit.

– Nëse shikojmë linjat thelbësore të bashkëpunimit, tendencat janë pozitive. Po, ka probleme dhe sfida, por ne jemi këtu për t'i tejkaluar, ka përfunduar Osmani.

Video e ditës