Osmani: Partitë duhet të ndryshojnë qëndrimin se ekonomia fillon me to

Bujar Osmani/Foto: MPB

Ekonomia maqedonase ka qenë viktimë e krizave të herëpashershme ciklike për një kohë të gjatë, dhe palët po mposhtin njëra-tjetrën, duke anuluar ligjet që ka miratuar më parë ndonjë qeveri tjetër, dhe kjo nuk duhet të ndodhë kur jemi në prag të negociatave me BE-në. ka thënë kandidati për president i BDI-së dhe Frontit Evropian, Bujar Osmani

Ekonomia jonë është viktimë e krizave të vazhdueshme ciklike politike të polarizimit, e ndjenjës së çdo partie politike se ekonomia fillon me to, shteti fillon me to dhe duke qenë se po hyjmë në një periudhë negociatash me BE-në, shteti duhet të Përveç konsensusit shtetëror për BE-në, të arrihet edhe konsensus shtetëror ekonomik për parametrat e përgjithshëm, tha kandidati për president i Frontit Evropian të udhëhequr nga BDI, duke prezantuar vizionin e tij për ekonominë në Odën Ekonomike të Maqedonisë.

-Partitë politike në vend duhet të pushojnë së dëshmuari se shteti po nis prej tyre dhe të mashtrohen me politika ekonomike, duke anuluar ligjet e miratuara më parë, gjë që krijon pasiguri juridike për biznesin dhe investimet e ardhshme. Unë do të zotohem se nuk do të diskutohet më nëse borxhi kombëtar nuk duhet të kalojë 60 për qind të PBB-së apo nëse rritja ekonomike duhet të kalojë 3 për qind. Ashtu si me rregulloret dhe direktivat e BE-së. Rregullohen, nuk negociohen, vetëm zbatohen – theksoi pretendenti për kreun e shtetit, Osmani.

Sipas tij, ata që besojnë se si president nuk do të ketë ndikim në flukset ekonomike e kanë gabim. Përkundrazi, shtoi ai, roli i kreut të shtetit është që të jetë krijues i konsensusit shtetëror për të gjitha çështjet, përfshirë edhe ato ekonomike. Në këtë kontekst, Osmani njoftoi se do të themelojë Këshillin Nacional për Rritje Ekonomike me pjesëmarrjen e përfaqësuesve të partive opozitare, rregullatorëve, komunitetit të biznesit, si dhe përfaqësues nga diaspora dhe përfaqësues ndërkombëtarë.

Ai beson se gjatë periudhës kur do të kemi negociata me BE-në, ky konsensus do të jetë shumë i rëndësishëm që një rritje e qëndrueshme ekonomike të arrijë objektivin prej 1.000 euro paga mesatare brenda një viti, për të krijuar prosperitet ekonomik, në mënyrë që njerëzit të qëndrojnë këtu. ata që tashmë kanë ikur për t'u kthyer. Në atë këshill do të jenë pesë grupe pune: për administratë dhe institucione efikase, për financa të qëndrueshme, për kapital njerëzor dhe për infrastrukturë.

- Në gjashtë muajt e parë të mandatit tim pres propozimet e para, të cilat më pas do t'ia kaloj Qeverisë për t'i shqyrtuar dhe miratuar ato rregullore pa diskutim. Ekonomia maqedonase ka qenë viktimë e krizave të herëpashershme ciklike për një kohë të gjatë, dhe palët po mposhtin njëra-tjetrën, duke anuluar ligjet që ka miratuar më parë ndonjë qeveri tjetër dhe kjo nuk duhet të ndodhë kur jemi në prag të negociatave me BE-në- tha. Osmani.

Kandidati presidencial tregoi se pret të dëgjojë nga përfaqësuesit e KLSHM-së, pritshmëritë e tyre, analizat e tyre eksperte në lidhje me trendet ekonomike, por sigurisht edhe t'u përcjellë informacionin e tij në lidhje me zhvillimet globale dhe zhvillimet e politikës së jashtme, rreziqet e mundshme. , zhvillimet në Lindjen e Mesme, përshkallëzimi i mundshëm, vala e mundshme e refugjatëve që të gjitha do të ndikojnë në flukset ekonomike në vendin tonë, por mbi të gjitha ai propozoi programin e tij si kandidat presidencial, duke konsideruar se roli i presidentit është veç të qenit një busull e orientimit gjeopolitik dhe strukturës përkatëse të narrativave etnike dhe politike duhet të jetë krijuesi i konsensusit shtetëror.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës