Orb .n shpalli gjendjen e jashtëzakonshme në Hungari për shkak të luftës në Ukrainë

Viktor Orban
Victor Orban / EPA-EFE / STEPHANIE LECOCQ

Qeveria hungareze shpalli sot gjendjen e jashtëzakonshme për shkak të luftës në Ukrainë, e cila do të hyjë në fuqi në mesnatë, njoftoi kryeministri Viktor Orban.

Në një video që ai postoi në Facebook disa orë pasi parlamenti miratoi një amendament kushtetues duke përmendur konfliktet, luftën ose një katastrofë humanitare në një vend fqinj si arsye për këtë veprim, Orban tha se lufta në Ukrainë përbën një kërcënim për Hungarinë, sigurinë fizike të qytetarët e saj, stoqet energjetike dhe siguria financiare e familjeve dhe ekonomisë, raporton MTI.

Ai theksoi se qeveria, e cila u betua sot, filloi punën menjëherë dhe theksoi se askush nuk e sheh ende fundin e luftës në Ukrainë.

“Bota është në prag të krizës ekonomike. "Hungaria duhet të qëndrojë jashtë kësaj lufte dhe të mbrojë sigurinë financiare të familjeve."

Ai shtoi se për ta bërë këtë, qeveria duhet të jetë në gjendje të marrë vendime dhe të reagojë shpejt.

"Gjendja e jashtëzakonshme, e ngjashme me atë të futur gjatë pandemisë, do t'i lejojë qeverisë të përgjigjet shpejt dhe të përdorë të gjitha metodat e disponueshme për të mbrojtur Hungarinë dhe hungarezët," tha Orban.

Më herët gjatë ditës së sotme, parlamenti hungarez miratoi amendamentin e 10-të të Kushtetutës, i cili i lejon qeverisë të shpallë gjendjen e jashtëzakonshme në rast të një konflikti të armatosur, lufte apo katastrofe humanitare në një vend fqinj.

Për amendamentin votuan 136 deputetë, kundër 36.

Sipas ndryshimeve në Kushtetutë, një rend i veçantë juridik mund të vendoset në rast lufte, emergjence apo rreziku.

Një situatë e rrezikshme mund të shpallet "nëse ndodhin akte ushtarake".

Konflikti i armatosur përfshin të gjitha konfliktet e armatosura, përfshirë luftën civile, ndërsa një katastrofë humanitare përfshin çdo situatë që rezulton nga lufta ose konflikti i armatosur, ose nëse ka ndonjë shkak tjetër, si fatkeqësitë natyrore që bëjnë që shumë njerëz të gjenden në një situatë të vështirë.

Sipas shpjegimit të projektligjit, një rend i posaçëm juridik mund të vendoset vetëm nëse zhvillimet në shtetin fqinj prekin rëndë Hungarinë në aspektin humanitar apo ekonomik ose nëse ekziston mundësia reale që kjo të ndodhë.

Video e ditës