Orbnn shkatërron unitetin e BE-së duke vendosur gjendjen e jashtëzakonshme?

Viktor Orban
Victor Orban / EPA-EFE / STEPHANIE LECOCQ

Gjendja e jashtëzakonshme e vendosur gjatë pandemisë është ende në fuqi në Hungari dhe do të zgjasë deri më 1 qershor 2022. Megjithatë, kryeministri i vendit Victor Orban gjeti një "arsyetim" të ri për të ruajtur gjendjen e jashtëzakonshme në vend. Qeveria në Budapest vendosi dje të vendosë një gjendje të re të jashtëzakonshme për shkak të luftës në Ukrainë.

Prandaj, publiku atje filloi të shtronte publikisht pyetjen: a është bërë gjendja e jashtëzakonshme kombëtare një normë e re dhe një standard i ri në Hungari?

"Gjendja e jashtëzakonshme e Orban për luftën në Ukrainë" u përshkrua gjerësisht si një tjetër grabitje diktatoriale e qeverisë. Siç thuhet, Hungaria ka një pjesë të vogël të kufirit që ndan me Ukrainën dhe për këtë arsye vendosja e gjendjes së jashtëzakonshme në vend është e panevojshme, komentojnë analistët vendas.

Ndërsa bota vazhdon të kërkojë mënyra produktive për të ndihmuar qytetarët e cenueshëm ukrainas, qeveria hungareze po përdor tani krizën humanitare për të avancuar ambiciet e veta autoritare, tha për EUObserver Iniciativa për Lirinë Artistike.

Më 3 maj 2022, Ministri hungarez i Drejtësisë paraqiti në Parlament Amendamentin e 10-të të Kushtetutës hungareze (i njohur gjithashtu si Ligji Themelor) me një ndryshim kyç: një "rend të posaçëm juridik" që autorizon qeverinë të shpallë gjendjen e jashtëzakonshme. . në rast konflikti të armatosur. luftë apo katastrofë humanitare në një vend fqinj.”

Me luftë aktive në vendin me të cilin Hungaria ndan një kufi, amendamenti ka të ngjarë të autorizojë qeverinë të zëvendësojë parlamentin dhe të miratojë ligje dekrete që kufizojnë të drejtat civile dhe politike.

Prandaj, aktorët ndërkombëtarë, sipas organizatës, përfshirë Bashkimin Evropian, duhet të kenë frikë nga zgjerimi i kompetencave të kryeministrit Viktor Orban duke pasur parasysh synimet e hapura antidemokratike të partisë së djathtë hungareze Fidesz në pushtet.

Nën Victor Orban, partia ka ndërmarrë dekada përpjekjesh për të kundërshtuar normat demokratike, të tilla si pavarësia e gjyqësorit, të drejtat e pakicave dhe liria e shprehjes dhe e organizimit.

Për dy vitet e fundit, qeveria e ka deklaruar vazhdimisht veten një "gjendje të rrezikshme" për shkak të pandemisë Covid-19 dhe ka përdorur fuqitë e saj të zgjeruara për të nxjerrë kufizime të rrepta që synojnë qartësisht shtypjen e mospajtimit politik.

Budapest, Hungari / Foto EPA-EFE / MARTON MONUS HUNGARY OUT

Këto përfshijnë kriminalizimin e lirisë së shprehjes, pasi çdokush mund të dënohet ose burgoset për një akt të keqpërcaktuar të përhapjes së informacionit të rremë "që mund të pengojë efektivitetin e përpjekjeve për mbrojtje" dhe vendosjen e kufizimeve të reja për lirinë e medias sepse qeveria kufizoi aftësinë e shtypit të pavarur. për të raportuar mbi pandemitë nga spitalet.

Ndërsa shumë vende kanë kufizuar në mënyrë të arsyeshme të drejtën e tubimit për të kufizuar përhapjen e pandemisë, Hungaria ka përdorur fuqitë e saj të jashtëzakonshme dhe të gjera për të kufizuar mitingjet si një marifet për të synuar opozitën politike.

Për shembull, në vitin 2020, një tubim neo-nazist u mbajt pa ndërhyrjen e policisë në një shesh të hapur publik, pavarësisht se nuk u respektuan masat paraprake për Covid-19; Në të kundërt, kur opozita dhe ligjvënësit e pavarur organizuan demonstrata "makine" kundër kufizimeve të lidhura me pandeminë, qeveria vendosi gjoba të rënda për protestuesit edhe pse ata qëndronin në automjetet e tyre dhe ndiqnin udhëzimet për distancimin shoqëror, thanë analistët.

Disa media opozitare theksojnë se megjithëse gjendja aktuale e jashtëzakonshme është në fuqi deri më 1 qershor 2022, është e paqëndrueshme të justifikohet më tej urdhri aktual aktual bazuar në pandeminë, pasi pothuajse të gjitha kufizimet për Covid tashmë janë hequr.

Orban pa dyshim do të argumentonte se sundimi i ligjit ekziston ende në Hungari dhe se qëllimi i qeverisë për të ndryshuar kushtetutën synon qartësisht të mbulojë veprimet autoritare të Fidesz nën maskën e ligjshmërisë, thanë ata.

Kjo është arsyeja pse Fidesz po përpiqet të miratojë një amendament kushtetues që do të miratonte një gjendje të jashtëzakonshme bazuar në luftën në Ukrainë, e cila mund të zgjasë me vite.

Është e qartë pse Fidesz preferon të veprojë në procedura urgjente edhe me një shumicë të madhe parlamentare: vendimi me dekret ekzekutiv mbart pak rrezik politik, pasi nuk ka debat mbi propozimet legjislative në të cilat partia opozitare mund të luajë një rol të rëndësishëm në formësimin e opinionit publik. . .

Në vend të kësaj, dekretet mund të miratohen në hije dhe të synojnë të drejtat themelore demokratike, përtej kufijve të lejuar në rrethana normale.

Vladimir Putin dhe Viktor Orban
Vladimir Putin dhe Viktor Orban / Foto: EPA-EFE / Zoltan Mathe

Kjo është arsyeja pse Fidesz po përpiqet të miratojë një amendament kushtetues që do të miratonte një gjendje të jashtëzakonshme bazuar në luftën në Ukrainë, e cila mund të zgjasë me vite.

Është e qartë pse Fidesz preferon të veprojë në procedura urgjente edhe me një shumicë të madhe parlamentare: vendimi me dekret ekzekutiv mbart pak rrezik politik, pasi nuk ka debat mbi propozimet legjislative në të cilat partia opozitare mund të luajë një rol të rëndësishëm në formësimin e opinionit publik. . .

Në vend të kësaj, dekretet mund të miratohen në hije dhe të synojnë të drejtat themelore demokratike, përtej kufijve të lejuar në rrethana normale.

Aktivistët hungarezë të të drejtave të njeriut do të vazhdojnë të monitorojnë zhvillimet ligjore, do të dokumentojnë shpërbërjen e demokracisë dhe do të kryejnë një rol kritik mbikëqyrës në rastet që përfshijnë abuzimin e pushtetit.

Megjithatë, pa mbështetjen e BE-së dhe Komunitetit Evropian, jo vetëm që qeveria hungareze do të vazhdojë të marrë pushtetin, por edhe vendet e tjera të rajonit do të inkurajohen të ndjekin të njëjtën rrugë të errët të autoritarizmit.

Vendimi i Orbanit ka hasur në një sërë reagimesh. Siç shkroi në Twitter Guy Verhofstadt, kreu i Aleancës së Liberalëve dhe Demokratëve Evropianë (ALDE) në Parlamentin Evropian: “Hungaria nuk ishte më e lirë, nuk është më demokraci. Verhofstadt pyet veten se sa kohë do ta tolerojë BE-ja këtë "tmerr".

Për Mikhail Podoliak, një këshilltar i presidentit ukrainas Volodymyr Zelenki, nuk ka dyshim se vendimi i Orban është një fushatë PR.

“Ky është një veprim PR nga qeveria hungareze. Ata komunikojnë, ndoshta kanë një lob rus. “Ata tani kanë filluar të punojnë në një mënyrë për të informuar se nuk do të jetë në favor të Ukrainës apo unitetit evropian pro-ukrainas.

Video e ditës