Komunat paguajnë shuma të mëdha parash për të dhënat e Kadastrës

Foto: Free Press/ Aneta Stojkovska

Kërkesa për sigurimin e një sistemi elektronik për zbatimin e procedurave të mbledhjes së tatimit në pronë, në zbatimin e politikës tatimore për të gjithë tatimpaguesit në mënyrë të barabartë, ishte një nga temat e diskutuara në Asamblenë e pestë të Përgjithshme të Komunitetit të Njësive të Vetëqeverisjes Vendore.

Kryetari i BNJVL-së Orce Gjorgjievski në një deklaratë për media për çështjen e mbledhjes së tatimit në pronë theksoi se komunat dhe Qyteti i Shkupit kanë dyer të mbyllura nga institucionet. Siç shpjegoi Gjordjievski, për azhurnimin e sistemit të inkasimit, nevojiten shuma të mëdha parash për të dhënat që komunat duhet t'i sigurojnë nga Kadastra, që është një ngarkesë shtesë për buxhetin e komunave.

Kryetari i BNJVL-së dhe kryetar i komunës së Kisella Vodës si shembull e përmendi Regjistrin Qendror, i cili, siç tha, të dhënat nga Kadastra i merr falas, ndërsa komunat janë të ngarkuara, që sipas tij, nuk është as e drejtë dhe as e drejtë. e saktë.

 Kemi një sërë letrash për Qeverinë dhe për Kadastrën ku tregoj shembullin e Regjistrit Qendror dhe të tjerëve që marrin shërbime falas, kërkojmë që të njëjtat të ofrohen edhe për komunat, sepse në fund të fundit të gjithë ne. marrin pjesë në buxhetet e shtetit, në arkën e shtetit. Institucioni i Kadastrës financohet nga ato buxhete dhe arkë shtetërore dhe është logjike që ne si komuna t'i marrim ato të dhëna falas - tha Gjordjievski.

Këtë problem para disa muajsh e theksoi kryetarja Danela Arsovska, e cila theksoi se një e katërta e pronarëve të pronave në Shkup nuk paguajnë taksa për shkak se pronat e tyre nuk janë futur në sistemin e mbledhjes së taksave të Qytetit të Shkupit dhe fajin për këtë e ka bartur tek Agjencia e Kadastrës së Pasurive të Paluajtshme.

Arsovska u ankua se nëse donin t'i merrnin të dhënat do të duhej të paguanin dy milionë euro, por edhe atëherë do t'i merrnin të paplota, pa numër identiteti, kështu që Qyteti nuk do të përfitonte. Ajo ka treguar se ka një vit që i kërkon të dhënat, por nga pala tjetër merr vetëm disa justifikime. Kryetarja e komunës madje shprehu publikisht dyshimin se pas këtij veprimi të Agjencisë fshihet diçka tjetër, pra se në këtë mënyrë fshihen pasuritë e shumë njerëzve nga jeta publike dhe shoqërore.

Akuzave të kryetarit kadastri i është përgjigjur menjëherë. Sipas tyre, me pretendime të tilla kryetarja po kërkon justifikim për gjendjen në të cilën e ka udhëhequr qytetin.

Qyteti i Shkupit nuk ka kërkuar e as nuk ka marrë një përllogaritje nga AKN, as informacion se sa do të kushtonte shuma totale e të dhënave të kërkuara. Prandaj, shuma me të cilën manipulon kryetari i komunës është dezinformim i pastër, nxitje e pakënaqësisë dhe fshehje e dobësive vetjake - theksoi Kadastari dhe shtoi se një kërkesë e tillë në Qeveri është paraqitur në shkurt të vitit 2022, në rolin e kryetarit të BNJVL-së.

Nga aty sqaruan se kanë dërguar një përgjigje të detajuar në të cilën, ndër të tjera, theksojnë se BNJVL nuk vepron sipas obligimeve të dhëna ligjore në lidhje me Regjistrin e Njësive Hapësinore për të cilat nuk është dorëzuar dokumentacioni përkatës urbanistik. më pas në lidhje me Regjistrin Grafik të Tokave Ndërtimore, për të cilin AKN-ja kërkoi që përdoruesit që aksesojnë Regjistrin të përditësohen, kjo nuk është bërë, gjë që sipas tyre mund të shkaktojë probleme në procedurën e miratimit të dokumentacionit planor. Dhe së fundi, siç kanë thënë në reagim, Regjistri Grafik i Rrugëve dhe Numrave të Shtëpive nuk respekton dispozitat e Ligjit për përcaktimin e emrave të rrugëve, shesheve, urave dhe objekteve tjera infrastrukturore, kështu që sipas tyre, kryetari i komunës është obligohet të përgjigjet pse nuk vepron sipas rregullave pozitive ligjore dhe obligimeve të Qytetit të Shkupit.

Kadastri theksoi se për të përmbushur nevojat e vetëqeverisjes lokale, Qeveria dhe Kadastra i kanë ulur çmimet në 20 denarë për të dhëna për çdo paluajtshmëri, gjegjësisht shuma e ngarkuar për këto të dhëna ka qenë ulur me 60 për qind.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës