Lufta në Ukrainë rrit rrezikun e përdorimit të armëve të shkatërrimit në masë

Foto: EPA-EFE /

Pushtimi rus i Ukrainës ka rritur kërcënimin e përdorimit të armëve të shkatërrimit në masë, përfshirë armët kimike, tha sot kreu i Organizatës për Ndalimin e Armëve Kimike (OPCW). Fernando Arias.

Në takimin vjetor të OPCW, ai shtoi se Organizata po monitoron nga afër situatën në Ukrainë.

"Situata në Ukrainë ka ngritur përsëri kërcënimin e vërtetë të armëve të shkatërrimit në masë, duke përfshirë armët kimike," tha Arias në një takim në selinë e organizatës në Hagë, duke theksuar rëndësinë e unitetit të komunitetit ndërkombëtar në përballjen me sfidat e përbashkëta globale. lidhur me paqen dhe sigurinë.

Organizatat ndërkombëtare të çarmatimit si OPCW, e cila fitoi Çmimin Nobel për Paqe në 2013, "janë kthyer në vende konflikti dhe mosmarrëveshjeje," tha ai.

Arias i kujtoi Rusisë dhe Ukrainës se ato janë midis 193 vendeve që "janë zotuar solemnisht dhe vullnetarisht se kurrë, në asnjë rrethanë, nuk do të zhvillojnë, prodhojnë, blejnë, grumbullojnë, transportojnë ose përdorin armë kimike".

Ai kujtoi se OPCW i ofroi Ukrainës, me kërkesën e saj, trajnimin e njerëzve për ndërhyrje emergjente në rast të sulmeve kimike

Video e ditës