Rreziqet e mos vaksinimit të fëmijëve janë më fatale sesa reagimet e përkohshme pas vaksinimit, paralajmërojnë autoritetet

Vaksinimi i fëmijëve
Vaksinimi tek fëmijët / Foto: EPA-EFE/CJ GUNTHER

Mbulimi i vaksinimit te fëmijët ishte rreth 95 për qind para pandemisë së Covid-it, por ka ardhur në rënie gjatë dy viteve të fundit. Për shkak të lëvizjes nga një vend në tjetrin, fëmijët e pavaksinuar janë në njëfarë mënyre të rrezikuar që të vijnë në kontakt me sëmundje që tashmë janë zhdukur, thotë dr. Katerina Stavric, drejtoreshë e Klinikës për sëmundje të fëmijëve.

Në konferencën e sotme për media, kushtuar vaksinimit të rregullt të fëmijëve, skepticizmit ndaj vaksinimit dhe rikthimit të sëmundjeve të fëmijërisë që mendohej se do të zhdukeshin, ku morën pjesë edhe Dr. Alexandra Grozdanova, koordinatore kombëtare për imunizimin dhe përfaqësuesja rezidente e UNICEF-it në në vend, Patricia Digiovanni, u dërgua një apel prindërve që nuk i kanë vaksinuar ende fëmijët e tyre që të kontrollojnë kartat e vaksinimit dhe nëse kanë humbur ndonjë vaksinë, të telefonojnë stacionet e vaksinimit.

Dr. Stavriq thotë se vaksinimi është bërë në 50 vjet më shumë në vendin tonë dhe në botë dhe të gjitha reagimet negative që shfaqen monitorohen.

Nuk ka një vaksinë XNUMX për qind të sigurt, ka reagime, por janë kryesisht reagime të lehta dhe vetëkufizuese që kalojnë spontanisht dhe nuk lënë asnjë pasojë për shëndetin e fëmijëve. Lidhja e vaksinës me kushte të caktuara monitorohet intensivisht, por një lidhje e drejtpërdrejtë e këtyre kushteve me vaksinën nuk është vërtetuar. Nga ky aspekt, vaksinat janë të sigurta, shpjegoi doktori.

Ai informoi se në pikat e vaksinimit ka mjekë pediatër me të cilët prindërit mund të konsultohen dhe të marrin përgjigje për të gjitha dilemat dhe pyetjet. Ai shtoi se vitet e para të jetës së fëmijëve janë më të ndjeshmet ndaj sëmundjeve dhe për këtë arsye është i rëndësishëm vaksinimi i tyre.

Dr. Grozdanova vuri në dukje si shembull të suksesshëm imunizimin e 46.000 mijë fëmijëve pas shpërthimit të fruthit në vendin tonë në vitin 2018.

Në një periudhë gjashtëmujore janë vaksinuar 46.000 mijë fëmijë të moshës 0 deri në 14 vjeç. Kjo vaksinë është e rënduar me gjendjen e shfaqjes së autizmit dhe nëse diçka është treguar në nivel kombëtar, është se nga të gjitha 46.000 dozat nuk kemi parë realisht asnjë raport nga prindërit që tregojnë se fëmijët kanë zhvilluar autizëm. Kjo tregon se ata prindër tani janë të qetë dhe të qetë që kanë bërë hapin e duhur dhe fëmijët e tyre tani janë të mbrojtur nga fruthi, përveç kësaj ne po përballemi me një rënie të mbulimit tani për të njëjtën sëmundje, vuri në dukje ajo.

Shfaqja e sëmundjeve të zhdukura po ndodh edhe në Evropë. Dr. Grozdanova thotë se është për të ardhur keq që në vitin 2022 po përballemi me një shpërthim të poliomielitit, sëmundje e cila ka kohë që është zhdukur.

Në pranverë dhe diku deri në maj në Londër dhe në disa vende të Evropës Perëndimore, poliomieliti u shfaq si sëmundje. Ne kemi një vaksinë efektive për poliomielitin dhe kjo ka treguar saktësisht se kur zvogëlohet mbulimi i fëmijëve të vaksinuar, ajo sëmundje nuk çrrënjoset, ajo rishfaqet, shtoi ajo.

Ai u bëri thirrje të gjithë prindërve që t'i besojnë vaksinës dhe t'i mbrojnë fëmijët e tyre nga sëmundjet që mund të shfaqen.

Edhe përfaqësuesi i UNICEF-it në vend, Digiovani, apeloi se imunizimi është një nga masat më efektive për të shpëtuar jetën në kohët moderne.

Me vaksinimin kemi shpëtuar numrin më të madh të jetëve të fëmijëve. Një numër i madh i prindërve janë vaksinuar vetë dhe ne kemi arritur gjithashtu të zhdukim shumë sëmundje në komunitet. Dhe ne nuk i shohim më ato sëmundje dhe nuk i shohim më pasojat. Ndaj dua të inkurajoj prindërit që të vaksinojnë fëmijët e tyre, siç janë vaksinuar ata, por edhe prindërit e tyre, thotë Digiovanni.

Video e ditës