OKB-ja paralajmëron se lufta kundër gjymtimit gjenital femëror është në rrezik

Kombet e Bashkuara / Foto: Arkivi

Lufta kundër gjymtimit gjenital femëror kërcënohet nga praktika e dërgimit të vajzave në vendet që nuk e ndalojnë atë, paralajmëroi sot OKB, duke i bërë thirrje komunitetit ndërkombëtar të veprojë.

Megjithëse shumë vende po bëjnë më shumë përpjekje për të zhdukur gjymtimin gjenital femëror, ai vazhdon në mbarë botën, pjesërisht për shkak të "natyrës klandestine" të këtyre lëvizjeve ndërkufitare që anashkalojnë ndalimet, sipas Komisionit të Lartë të OKB-së për të Drejtat e Njeriut.

Ky fenomen, i vështirë për t'u matur, prek veçanërisht vajzat që jetojnë në Evropë ose në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, të cilat detyrohen të kalojnë në ilegalitet gjatë pushimeve shkollore, por preken edhe rajone të tjera, sipas një raporti të Komisionerit të Lartë dërguar mediave. .

Megjithëse "gjymtimi gjenital femëror ndërkufitar" ka ekzistuar gjithmonë, një nga faktorët që e favorizon atë tani në Afrikë është ndryshimi në legjislacion midis vendeve, megjithëse shumica e vendeve në kontinent e kanë kriminalizuar gjymtimin.

“Gjymtimi gjenital femëror është pjesë e vazhdimësisë së dhunës me bazë gjinore dhe nuk ka vend në botë ku të drejtat e njeriut respektohen”, tha në një deklaratë Komisioneri i Lartë i OKB-së për të Drejtat e Njeriut Volker Tuerke.

Ai u kërkoi vendeve të "sigurojnë miratimin e një qasjeje të harmonizuar globale" për të adresuar shkaqet dhe pasojat e praktikës, kryesisht duke harmonizuar kornizat e tyre ligjore dhe politike, në mënyrë që t'i jepet fund kësaj praktike të dëmshme në mbarë botën.

Në disa raste, vajzat dërgohen në vende që shërbejnë si "qendra transnacionale për gjymtimin gjenital femëror", tha OKB, pa specifikuar se cilat vende.

Tuerk u kërkoi gjithashtu vendeve të rritin mbledhjen e të dhënave, megjithëse ai theksoi se natyra e fshehtë e këtyre lëvizjeve e bën të vështirë përcaktimin sasior të tyre. Statistikat mungojnë veçanërisht në Lindjen e Mesme dhe Azi.

Sipas Fondit të Kombeve të Bashkuara për Popullsinë, më shumë se 200 milionë vajza dhe gra që jetojnë sot i janë nënshtruar gjymtimit gjenital. Në vitin 2024, rreth 4,3 milionë vajza rrezikohen të preken nga kjo praktikë.

Sipas Komisionit të Lartë, nëse praktika vazhdon me ritmin aktual, 68 milionë vajza do t'i nënshtrohen gjymtimit gjenital femëror midis 2015 dhe 2030.

Sipas raportit, në Bashkimin Evropian janë 600.000 gra të cilat i janë nënshtruar gjymtimit gjenital femëror dhe 190.000 vajza të reja janë në rrezik.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës