OKB-ja miratoi rezolutën për gjenocidin në Srebrenicë

Asambleja e Përgjithshme e OKB-së miratoi një rezolutë që shpalli 11 korrikun si Ditën Ndërkombëtare të Përkujtimit të Gjenocidit të Srebrenicës.

84 votuan për Rezolutën për gjenocidin e Srebrenicës, 19 ishin kundër dhe 68 abstenuan.

Në mesin e vendeve që votuan “PËR” është edhe Maqedonia, e cila ishte edhe bashkë-sponsorizuese e të njëjtës dhe vendim për këtë e ka marrë ministri i Punëve të Jashtme, Bujar Osmani.

Rezoluta u propozua nga vendet që kanë një përvojë të vështirë historike me të - Gjermania dhe Ruanda.

Teksti u sponsorizua më pas nga 34 vende të tjera, duke përfshirë të gjitha ish-republikat jugosllave, përveç Serbisë dhe Malit të Zi.

Asambleja e Përgjithshme e OKB-së miratoi Rezolutën për themelimin e "Ditës Ndërkombëtare të Kujtimit dhe Përkujtimit të Gjenocidit të kryer në Srebrenicë në vitin 1995", duke iu referuar vendimeve të Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë dhe Tribunalit Ndërkombëtar për ish-Jugosllavinë, dhe duke theksuar se përgjegjësia penale sepse gjenocidi është individual.

Çfarë shkruhet në draftin përfundimtar të tekstit, pse Serbia është kundër, si do të votohet dhe kush do të ngrejë dorën - çfarë është në tekstin e rezolutës?

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës