OKB: 2,3 miliardë njerëz janë të uritur rëndë ose mesatarisht në 2021

Afrikë, zi buke, ushqim
Gratë me bukë në Afrikë / Foto: EPA-EFE / KIM LUDBROOK

Rreth 2,3 miliardë njerëz në botë përballen me vështirësi të moderuara ose të rënda në marrjen e ushqimit të mjaftueshëm, e cila është situata para fillimit të luftës në Ukrainë, e cila ka shkaktuar rritjen e çmimit të grurit, plehrave dhe energjisë, sipas një raporti të OKB-së të publikuar. sot..

"Dëshmitë më të fundit të disponueshme sugjerojnë se numri i njerëzve që nuk mund të përballojnë një dietë të shëndetshme në mbarë botën është rritur me 112 milionë në pothuajse 3,1 miliardë, duke reflektuar pasojat e rritjes së çmimeve të ushqimeve të konsumit gjatë pandemisë së koronavirusit."

OKB-ja ka paralajmëruar se lufta në Ukrainë, e cila filloi më 24 shkurt, "po ndërpret furnizimet dhe po ndikon në çmimet e drithërave, plehrave dhe energjisë", duke çuar në çmime më të larta në gjysmën e parë të 2022, ndërsa ngjarjet klimatike më të shpeshta dhe ekstreme janë gjithashtu. duke ndërprerë kështu zinxhirët e furnizimit, veçanërisht në vendet me të ardhura të ulëta.

Sipas raportit, uria vazhdoi të rritet në Afrikë, Azi, Amerikën e Jugut dhe Karaibe në vitin 2021, por me një ritëm më të ngadaltë se nga viti 2019 në 2020.

“Në vitin 2021, uria preku 278 milionë njerëz në Afrikë, 425 milionë në Azi dhe 56,5 milionë në Amerikën e Jugut dhe Karaibe”, thuhet në deklaratë.

Objektivat e zhvillimit të OKB-së kërkojnë t'i jepet fund varfërisë ekstreme dhe urisë deri në vitin 2030, por raporti thotë se parashikimet tregojnë se tetë për qind e popullsisë së botës, rreth 670 milionë njerëz, do të përballen me urinë në fund të dekadës.

Burimi: MIA

Video e ditës