A është omicron, është delta?: Nuk ka nevojë të kurseni në sforcimet e renditjes

Ambulanca Covid / Foto: MPB

Ekspertët vënë në dukje se autoritetet shëndetësore maqedonase nuk kanë krijuar një sistem shtetëror cilësor për renditjen e mostrave të covidiumit për të parë se cili lloj i përket. Në Maqedoni janë sekuencuar vetëm rreth 150 mostra të omicronit.

Ka ende në vend delta dhe omicron varianti i koronavirusit. Kjo është vetëm supozim për shkak të numrit të madh të vdekjeve në baza ditore, ndonëse shkalla e vdekshmërisë pritej të bjerë gjatë dominimit të llojit më të ri.

Fakti që nuk është futur asnjë sistem renditjeje i një numri të madh ekzemplarësh e bën të vështirë përcaktimin e politikës kombëtare shëndetësore, thotë ai Dr Zlate Mehmedovi., duke treguar rëndësinë e të diturit nëse dikush vdiq nga covidium si rezultat i tendosjes delta ose omicron.

- Në botë vdekshmëria nuk është ulur në krahasim me periudhën e mëparshme. Edhe ai vdes nga omicron. Numri i vdekjeve në shifra absolute është i lartë, sepse ka shumë të infektuar, përfshirë persona me sëmundje shoqëruese dhe të moshuar. Sëmundja mund të krijojë një pasqyrë të rëndë klinike në të gjitha moshat, përfshirë të rinjtë. Kishte edhe një foshnjë që vdiq nga kovidiumi, ai ishte në ventilim mekanik - shpjegon doktor Mehmedovic.

Ekspertë të tjerë vënë në dukje se autoritetet shëndetësore maqedonase nuk kanë krijuar një sistem shtetëror cilësor për sekuencën e mostrave të covidiumit për të parë se cili i përket cilit lloj. Në Maqedoni janë sekuencuar vetëm rreth 150 mostra të omicronit.

Profesor në Fakultetin e Mjekësisë Dr. Nikolla Panovski komentoi për “Free Press” se pret që rreth 70 për qind e popullsisë të infektohet në periudhën e ardhshme, pas së cilës, nëse nuk zhvillohet një lloj i ri, më serioz i koronavirusit, kojota do të bëhet endemike.

-Endemik do të thotë se virusi do të jetë si ftohja, si gripi, nuk do të shkaktojë probleme të mëdha dhe nuk do të përhapet si zjarri dhe do të ketë më pak se 5 vdekje në ditë - parashikon dr. Panovski.

Ndryshe, pas reduktimit të kohës së izolimit për pacientët asimptomatikë nga 10 në shtatë ditë, më shumë se shtatë mijë pacientë janë liruar nga sistemi “Termini im” vetëm për një ditë. Testi PCR në laboratorin shtetëror të ISHP-së është pritur prej ditësh, ndaj qytetarët vendosin për opsionin më të lirë – të blejnë testin në farmaci dhe të mos raportojnë askund pozitiv. Në këtë mënyrë ata shmangin një zgjidhje zyrtare për izolim. Nëse kanë një pasqyrë klinike më të butë, shmangin pushimet mjekësore dhe mungesat nga puna, kështu që virusi përhapet në mënyrë të pakontrolluar.

Video e ditës