“Zjarri” fitoi betejën e parë, Ahmeti pranoi kërkesat: Zëvendësimi i Grubit është vendimtar edhe për “luftën” në BDI

Foto: MIA

Komentet në rrethet pranë Grubit, nga ana tjetër, janë se Ahmeti nuk u dorëzua, “zjarrfikësit” nuk fituan asgjë, sepse gabuan dhe se nuk ka rëndësi kush e fitoi betejën, por kush do ta fitojë. luftë

Betejën e parë të takimit me liderin e BDI-së Ali Ahmeti e ka fituar “Zjarri” i udhëhequr nga Izet Majiti, Moussa Xhaferi, Blerim Bejeti, Nevzat Beita dhe Sadula Duraku. Ata në një konferencë për “Sloboden Pechat” thonë se pas betejës së fituar, po përgatiten për raundin e dytë – ngritjen e Presidencës Qendrore, të planifikuar për më 15 tetor dhe shkarkimin e zv.kryeministrit të parë Artan Grubi. Siç thonë ata, “Thaci i ri nuk është në Qeveri”.

Komentet e të afërmve të Grubit, nga ana tjetër, janë se Ahmeti nuk u dorëzua, “zjarrfikësit” nuk morën asgjë, sepse gabuan dhe se nuk ka rëndësi kush e fitoi betejën, por lufte.

Takimi gjashtë orësh në Mala Reçicë ka qenë i dhimbshëm dhe i vështirë dhe Ahmeti ka dhënë më së shumti rezistencë kur është fjala për zëvendësimin e Grubit dhe ministrave të tjerë, tha “zjarrfikësit”. Kreu i BDI-së u zemërua, sepse këmbënguljen për shkarkimin e Grubit e percepton si ultimatum, se ai nuk di të menaxhojë personelin dhe se keqkuptimet e “zjarrta” partiake u sollën në skenën publike. Këtu bisedimet ngecën dhe gjysma e takimit u harxhua për zëvendësimin e Grubit dhe ministrave të tjerë.

Deklarata e Ahmetit pas takimit - se debati u kthye në parti, e cila ishte një nga kërkesat kryesore të kryengritësve, është një konfirmim se "zjarri" fitoi raundin e parë.

– Sot patëm një bisedë me bashkëpunëtorë afatgjatë, me të cilët kam qenë i përfshirë në shumë procese të rëndësishme, në shumë suksese. Ne folëm dhe në thelb debati është kthyer brenda partisë. Më 15 tetor do të mbahet Kuvendi Qendror, ku do të diskutohet për situatën politike, por edhe do të zgjidhet kryesia e re dhe menjëherë po atë ditë kryesia e re do të kthehet në selinë e BDI-së ku ndër të tjera , do të diskutohet për situatën politike dhe do të ketë raport nga përbërja qeveritare e BDI-së - tha Ahmeti.

Formimi i organeve të partisë, përkatësisht i Kryesisë Qendrore, si dhe raporti i ministrave për punën e bërë, ishin gjithashtu kërkesa të “zjarrfikësve”, të cilat Ahmeti i pranoi.

“Zjarri” thonë se beteja nuk ka përfunduar dhe se tani po përgatiten për pjesën e dytë, pra për zëvendësimin e Grubit. Ata thonë se Ahmetit ia kanë theksuar se të gjitha vendimet duhet të merren në organet e partisë, jo individualisht.

- Grubi dhe ministrat e tjerë nuk janë palë në bisedime. Ata nuk marrin vendime politike dhe organizative, sepse nuk kanë mbështetjen e bazës. Do të përgjigjen profesionalisht, sepse janë emëruar në poste pa kaluar nëpër organet partiake dhe nuk kanë legjitimitet. Ata do t'i raportojnë Presidencës Qendrore për punën e bërë në të paktën dy vitet e fundit. Do të dëgjojmë se çfarë kanë bërë, cilat janë gabimet. Mbetemi në kërkesën për zëvendësimin e Grubit. Thaci i ri nuk ka vend në Qeveri – thonë “zjarrfikësit”.

Sipas tyre, “raundi i dytë” do të jetë më intensiv. Lufta politike me argumente do të vazhdojë dhe raporti i ministrave nëse duhet do të zgjasë edhe dy ditë, por duhet të vendoset se kush do të qëndrojë në “Ilindenska”.

Përveç Kryesisë Qendrore, më 15 tetor presin që të zgjidhen edhe nënkryetarët e rinj, si dhe sekretari organizativ dhe i përgjithshëm i partisë.

Nga ana tjetër, si Ahmeti, ashtu edhe ata të afërt me Grubin i zbehin konkluzionet nga takimi me “zjarrfikësit”. Ahmeti ka vlerësuar se “nuk ka pasur zjarr”, as “grup zjarri” dhe se debati partiak do të vazhdojë.

– Pa zjarr, pa flakë, karakteristikë e BDI-së është se asnjëherë nuk ka pasur përpjekje për të shuar, për të shtypur apo për të bërë luftë kundër mendimit divergjent. Përkundrazi, duke e respektuar, kemi marrë vendimet e duhura. Nuk ka zjarr, nuk do të ketë – tha Ahmeti.

Mejiti nga ana tjetër tha se është i kënaqur me takimin, ndërsa për zëvendësimin e kërkuar të zëvendëskryeministrit, Grubi tha se debati për kërkesat e tyre do të vazhdojë.

“Debati do të kthehet në BDI, autoritetet do të vendosin se çfarë do të bëjnë me kërkesat tona”, tha Majiti.

Për shkak të mungesës së një vendimi për zëvendësimin e ministrave, qarqe pranë Grubit thonë se “zjarrfikësit” nuk kanë marrë asgjë, ndonëse kërkesa kryesore e tyre ka qenë zëvendësimi i zëvendëskryeministrit të parë.

– Edhe para se të pyesnin “zjarrfikësit”, Ahmeti po planifikonte zgjedhjen e Kryesisë Qendrore. Përsëri u rreshtuan pas Ahmetit, lideri nuk u dorëzua, dhe nuk zëvendësuan asnjë ministër – thonë në mbrojtje të Ahmetit.

Video e ditës