Sjellja e Dodik i kushtoi Republika Srpska 120 milionë euro

Milorad Dodik
Milorad Dodik / Foto: EPA-EFE / STEPHANIE LECOCQ

Qeveria gjermane ka ndaluar dhënien e ndihmës prej 120 milionë eurosh për Republikën Srpska për shkak të “sjelljes secesioniste” të liderëve të saj. Kjo ka të bëjë kryesisht me Milorad Dodik, një anëtar i Presidencës së BiH, i cili do të kandidojë për President të Republika Srpska në zgjedhjet e tetorit. Përveç pezullimit të financimit, Gjermania dhe vendet e tjera të Bashkimit Evropian do të konsiderojnë gjithashtu një paketë të re sanksionesh që do të synojnë politikanët e RS.

Foto e Parlamentit të RS EPA/MIKKO PIHAVAARA

Përfaqësuesi i lartë ndërkombëtar në Bosnje dhe Hercegovinë, Christian Schmidt, konfirmoi se qeveria gjermane ndaloi 120 milionë euro ndihmë për Republikën Srpska për shkak të "sjelljes secesioniste".

Christian Schmidt / Foto: EPA-EFE / HAYOUNG JEON

 

“Ata që menduan se do të vazhdojnë të sillen siç ishin mësuar deri më tani, janë pak të zhgënjyer. Është e vërtetë që nuk dua t'i tremb njerëzit, por do ta them shumë qartë se Marrëveshja e Paqes së Dejtonit është një vijë e kuqe për mua. Shpresoj se ata do ta kuptojnë se jam gati të ushtroj kompetencat e mia në Bon, edhe pse nuk dua”, tha Schmidt.

Konflikti aktual midis autoriteteve të RS dhe përfaqësuesit të lartë të BE-së është Agjencia e Mjekësisë e Republika Srpska.

Mosmarrëveshja kryesore

Synimi i Republika Srpska për të krijuar një Agjenci të Barnave në nivel entiteti u sfidua nga qeveria federale në Sarajevë

"Republika Srpska ka krijuar Agjencinë e saj të Barnave dhe ne do të vazhdojmë të zbatojmë të gjitha aktet e miratuara për atë plan," siguron kryeministri i Republikës Srpska Radovan Viskovic.

Vitin e kaluar, Kuvendi i Republikës Srpska miratoi Ligjin për Barnat, i cili parashikonte kthimin e autoritetit për shitjen e barnave. Arsyeja kryesore e përmendur nga drejtuesit e RS është situata në kulmin e pandemisë së virusit korona, kur Agjencia e Mjekësisë e BiH ndaloi përdorimin e oksigjenit në sistemin e kujdesit shëndetësor të RS.

Kuvendi i Republikës së Serbisë
Kuvendi i Republikës së Serbisë / Arkivi i Fotografive të Shtypit të Lirë

Planet e Banjalukës në Sarajevë përshkruhen si hapa të njëanshëm dhe ekspertët ligjorë atje vënë në dyshim mundësinë e futjes së paralelizmit në punën e agjencive të drogës në Bosnje dhe Hercegovinë, domethënë dy agjenci me të njëjtën kompetencë që veprojnë njëkohësisht.

Një leje nga Policia Kufitare e BiH është e nevojshme për importin e barnave, të cilat RS, sipas Sarajevës zyrtare, vështirë se do t'i sigurojë.

Фиefik аaferovi.
Фиefik аaferovi / / Foto: EPA-EFE / Malton Dibra

Për këtë arsye, kryetari i Presidencës së BeH-së, Sefik Xhaferovic, ka paraqitur kërkesë në Gjykatën Kushtetuese për vlerësimin e kushtetutshmërisë së Ligjit për Barnat e RS-së. Gjykata kërkoi edhe pezullimin e përkohshëm të ligjit deri në marrjen e vendimit përfundimtar.

Schmidt është në pritje të vendimit

Në pritje të vendimit të Gjykatës Kushtetuese është edhe përfaqësuesi i lartë Christian Schmidt. Schmidt tregoi se ai do të veprojë vetëm kur Gjykata Kushtetuese e Bosnje dhe Hercegovinës të vendosë nëse njësia, në rastin e RS, ka të drejtë të krijojë Agjencinë e saj.

"Ky është një sulm shumë serioz ndaj integritetit të Bosnje dhe Hercegovinës pasi është organizuar, rënë dakord dhe ekziston në bazë të Marrëveshjes së Paqes të Dejtonit," tha më parë zyrtari i lartë, duke shtuar se askush nuk e kundërshton të drejtën e Republikës Srpska në Bosnje. dhe Hercegovina.

Željka Cvijanović EPA/ALEKSANDAR GOLIC

Sanksionet britanike dhe amerikane

 

Ndonëse Gjermania dhe vendet e tjera të BE-së po shqyrtojnë tani sanksione kundër udhëheqësve të RS, MB dhe SHBA kanë sanksionuar tashmë anëtarin e presidencës federale Milorad Dodik dhe presidenten aktuale të RS Zeljka Cvijanoviç.

Dodik prej vitesh është në “listën e zezë” të SHBA-së, ndërsa Britania e Madhe është vendi i parë evropian që sanksionon liderin e serbëve në Bosnje-Hercegovinë.

Përveç Dodikut, në listën e sanksioneve të Britanisë së Madhe ishte edhe presidentja aktuale e Republika Srpska, Zeljka Cvijanoviç.

Video e ditës