ODIHR për zgjedhjet në Serbi: Për zgjedhje të reja të ndryshohen ligjet dhe të parandalohet presioni ndaj votuesve

Serbi, zgjedhjet Foto: MPB

Para zgjedhjeve të reja duhet të zbatohen rekomandimet ekzistuese dhe ato të reja, duke përfshirë ndryshimet në ligjin e listave zgjedhore, parandalimin e frikësimit dhe presionit ndaj zgjedhësve, parandalimin e fushatave zyrtare dhe vendosjen e afateve të shkurtra të arsyeshme për vendimet e Gjykatës Kushtetuese, thuhet, ndër të tjera. të tjera, në raportin e shumëpritur të ODIHR-it për zgjedhjet e dhjetorit në Serbi.

Kryeministrja Ana Brnabiq sonte ka caktuar një konferencë për media për nesër në mëngjes, ndërsa koalicioni opozitar “Serbia kundër dhunës” ka vlerësuar se raporti i ODIHR-it për zgjedhjet në Serbi konfirmon parregullsi zgjedhore.

Në raportin e ODIHR-it, i cili u raportua nga mediat, autoritetet në Beograd theksojnë se çështja e listës së vetme zgjedhore, vdekjet në të dhe shfaqja e migrimit masiv të votuesve duhet të zgjidhet në bashkëpunim me partitë politike dhe civile. shoqëria..

Për të adresuar në mënyrë efektive rekomandimet e deklaruara në këtë dhe në raportin e mëparshëm të ODIHR-it për vëzhgimin e zgjedhjeve, është e nevojshme të fillohet ndryshimi i ligjit shumë më herët përpara zgjedhjeve të ardhshme. Ajo duhet të bëhet së bashku me të gjithë të përfshirët në proces, me një konsensus të gjerë politik, thuhet në raportin e ODIHR.

Për të hequr dyshimet për saktësinë e listave zgjedhore dhe për të rritur besimin e publikut, ligjet, rregulloret dhe praktikat përkatëse duhet të rishikohen. ODIHR thekson se duhet të mundësohet qasja në të dhënat e regjistrimit të votuesve dhe të lehtësohet një rishikim serioz i Listës së Unifikuar të Votuesve. Të gjithë aktorët përkatës, përfshirë partitë politike dhe shoqërinë civile, duhet të marrin pjesë në këtë, thuhet në raportin e ODIHR.

ODIHR beson gjithashtu se ligji duhet të sigurojë një ndarje të qartë midis funksioneve dhe aktiviteteve shtetërore gjatë fushatës zgjedhore. Autoritetet duhet të marrin masa për të parandaluar abuzimin e pozitave zyrtare dhe burimeve shtetërore. Të gjitha shkeljet duhet të hetohen në mënyrë proaktive me sanksione të përshtatshme që do të vepronin si parandalues, thuhet në rekomandimet.

ODIHR thekson gjithashtu se autoritetet duhet të parandalojnë frikësimin dhe presionin ndaj votuesve, përfshirë punonjësit e institucioneve dhe kompanive publike dhe shtetërore, dhe të forcojnë mekanizmat e monitorimit.

Në raport thuhet gjithashtu se pavarësia e Organit Rregullativ për Media Elektronike (REM) duhet të garantohet efektivisht, në përputhje me dispozitat e reja ligjore. REM duhet të përdorë në mënyrë proaktive fuqitë e tij ligjore për t'iu përgjigjur shkeljeve të rregulloreve të medias, bazuar në monitorimin e tij sistematik.

Për të siguruar informacion të paanshëm për pjesëmarrësit dhe për t'u mundësuar votuesve të marrin një vendim të informuar, media duhet të ushtrojë të drejtën e tyre për pavarësi editoriale dhe të shmangë përdorimin e materialit të prodhuar nga partitë në programet e lajmeve, veçanërisht gjatë fushatave zgjedhore, thuhet në raport.

Gjykata Administrative duhet të përdorë të gjitha mjetet në dispozicion për të mbështetur të drejtën për mbrojtje efektive ligjore në kontestet zgjedhore dhe seancat në ato raste duhet të jenë publike.

Ligji duhet të parashikojë një periudhë mjaft të shkurtër për Gjykatën Kushtetuese për të përpunuar ankesat zgjedhore dhe të lejojë një periudhë më të gjatë për mbajtjen e zgjedhjeve të përsëritura, thuhet në raportin e ODIHR.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës