Nga vendet e rajonit, Serbia ka më së shumti dhe Maqedonia ka më pak gra – ushtarë profesionistë

Nga ushtritë e vendeve të ish-Jugosllavisë dhe Shqipërisë, numri më i madh i grave në mesin e ushtarëve profesionistë punojnë në Ushtrinë e Serbisë, të cilat përbëjnë gjithsej 18 për qind të forcave aktive, njoftoi sot portali Rrjeti Ballkanik i Sigurisë.

Siç thuhet në raportin e titulluar “Gratë në Sistemin e Sigurisë 2024”, të përgatitur nga Balkan Defense Monitor, në vendin e dytë për nga numri i grave ushtarake profesioniste në rajon është Mali i Zi me 16 për qind, ndërsa në vendin e tretë është Kroacia me 14 për qind. të grave në ushtri. Raporti thekson se Kroacia është i vetmi vend që nuk ka treguar nëse kjo i referohet numrit të ushtarëve profesionistë apo numrit të grave në forcat e armatosura në përgjithësi, pavarësisht gradës apo statusit.

Në forcat e armatosura të Bosnje dhe Hercegovinës (BiH), gratë përbëjnë 12 përqind të ushtarëve profesionistë, ndërsa në Shqipëri kjo përqindje është 11 përqind. Ushtria e Maqedonisë së Veriut ka më pak ushtarë profesioniste femra – afër gjashtë për qind.

Edhe pse shërbimi ushtarak në Serbi është shumë tërheqës për gratë, ato nuk janë të përfaqësuara në mënyrë adekuate në të gjitha segmentet e ushtrisë. Kështu, në Serbi 12 për qind e oficerëve janë gra, ndërsa numri i tyre në korpusin e nënoficerëve është vetëm katër për qind.

Nga ana tjetër, Shqipëria ka numrin më të madh të nënoficereve dhe oficereve femra në të gjithë qarkun. Gratë në atë vend përbëjnë 21 për qind të trupave të oficerëve dhe 13,5 për qind të trupave të nënoficerëve dhe Shqipëria është e vetmja në rajon që ka arritur standardin e NATO-s prej 15 për qind gra në numrin total të forcave të armatosura.

Që nga viti 2018, gradën më të lartë të të gjitha grave në atë ushtri e mban Manushake Shekha, e cila si gjeneralmajor është edhe zëvendësshefja e parë femër e Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë së Shqipërisë.

Forcat e armatosura të Bosnjë-Hercegovinës kanë 8 për qind oficere femra dhe gjashtë për qind femra nënoficere, por një ndryshim pozitiv në drejtimin e emancipimit të seksit më të bukur u vu re vitin e kaluar kur piloti i parë femër përfundoi shkollimin e saj. Bëhet fjalë për toger Drazhenka Panic, e cila ka përfunduar shkollimin në Greqi si më e mira në klasën e të huajve dhe që do të fluturojë me helikopterin Gazelle.

Siç raporton Byrne, Kroacia ka paraqitur të dhëna përmbledhëse sipas të cilave 14 për qind e forcave të armatosura janë gra, pa specifikuar se sa në cilin segment. Por dihet se në gjeneratën e fundit të të diplomuarve të Akademisë Ushtarake, nga 71 kadetë, 22 ishin gra. Nga numri i përgjithshëm prej 417 studentëve në Akademinë Ushtarake në Kroaci, 93 aktualisht janë gra.

Mali i Zi ka një numër të lartë të oficereve femra – deri në 17 përqind. Nga ana tjetër, vetëm gjashtë përqind e nënoficerëve janë gra në atë vend. Deri më tani në Mal të Zi, asnjë grua nuk ka marrë gradë më të lartë se majore, gjë që nuk duhet të jetë për t'u habitur pasi është një ushtri me postet më të pakta formuese në rajon.

Dhe Ushtria e Maqedonisë së Veriut ka një numër shumë të lartë të grave në korpusin e oficerëve - 20 për qind. Në nënoficerët janë 13 për qind gra dhe nga gjithsej 35 kadetë të pranuar në Akademinë Ushtarake, 14 prej tyre janë vajza. Megjithatë, siç thekson raporti, problemi në ushtrinë maqedonase është përfaqësimi joadekuat etnik dhe jo gjinor në forcat e armatosura. Gjegjësisht, disa kritikë thonë se numri i femrave shqiptare në Ushtrinë e Maqedonisë së Veriut nuk pasqyron plotësisht strukturën e asaj shoqërie, pasi vetëm 1,6 për qind e numrit të vogël të ushtarëve profesionistë i përkasin komunitetit kombëtar shqiptar.

Probleme të caktuara etnike dhe fetare ekzistojnë edhe në forcat e armatosura të Bosnjë-Hercegovinës, ku deri vonë rreth 270 boshnjakë u ndalohej të mbanin hixhabin kur ishin me uniformë.

Pasi ushtarja profesioniste Emela Mujanoviç paditi forcat e armatosura për diskriminim, ministri i Mbrojtjes Zukan Helez propozoi që grave fetare në ushtri të lejohej të mbanin shami që do të ishin "të të njëjtit material dhe ngjyrë si uniforma".

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës